PROMETNI KOLAPS

Vakula: ‘Malo smo zaboravili gdje živimo‘; Policijski šef: ‘Kako se usude ići s ljetnim gumama?‘

Možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje, rekao je Vakula

Zoran Vakula

Poznati meteorolog Zoran Vakula u večerašnjem je Dnevniku HTV-a komentirao vremenske neprilike koje su zahvatile Hrvatsku i izazvale prometni kaos.

- Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već sutra će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita. Ponovno nepovoljnije - vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju - bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti. Naravno, zimski će i dalje ostati - pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu - istaknuo je Vakula.

U nastavku je odgovorio na pitanje je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure. - Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija. Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i puno žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje - rekao je.

Svima koji ne moraju hitno na put, Vakula je poručio da pričekaju drugi dio četvrtka. - Od petka do ponedjeljka, mislim da će se normalnije prometovati. Sutra smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer, kazao je.

- Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju, zaključio je.

Mataija: Policija je u ekstremnim neprilikama učinila sve što je mogla

O stanju na prometnicama između unutrašnjosti Hrvatske i Dalmacije koje su gotovo 24 sata bile potpuno blokirane gustim snijegom, snježnim nanosima i orkanskom burom, s voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josipom Mataijom u središnjem Dnevniku HTV-a razgovarao je Branko Nađvinski. Prometna policija bila je spremna, učinila je sve što je mogla, no ekstremne vremenske prilike i dio neodgovornih vozača donijeli su probleme, ustvrdio je Mataija.

- Mislim da nitko nije bio iznenađen, posebno ne policija. Najave su bile, više dana unaprijed znalo se da slijede loši vremenski uvjeti i snijeg i olujna bura, dakle sigurno nas to nije iznenadilo. Ono što je policija mogla, to je napravila, odnosno uložili smo maksimalne napore da sve skupa prođe kako treba. Bili smo tamo gdje je bilo potrebno, isključivali vozače iz prometa, preusmjeravali promet. Pomagali smo onim vozačima koji su zapeli da se izvuku i da ih smjestimo na sigurno. Ja odgovorno mogu reći da snijeg policiju nije iznenadio, rekao je Josip Mataija.

Čestitao je policajcima koji su u jako teškim uvjetima odradili maksimalno dobro svoj posao.

Na pitanje je li bilo dovoljno policajaca na kritičnim dijelovima autocesta, odgovorio je da jest.

- Većina policijskih uprava bila je spremna na ove uvjete, tako da nije nedostajalo ljudi. Vidjeli ste što je bio osnovni problem. Dakle, ekstremne vremenske neprilike, velike količine snijega, ali i orkanska bura. Da je bio samo snijeg, ralice bi to očistile i sve bi bilo dobro, naglasio je Josip Mataija.

Potvrdio je da je, osim vremenskih uvjeta na koje se ne može utjecati, određeni broj neodgovornih vozača svojim ponašanjem još više otežao situaciju.

- Što se tiče prekršaja, tridesetak vozača je kažnjeno zato što nije imalo adekvatnu zimsku opremu. Kazna za to je 130 eura. Dio vozača je kažnjen zato što su prošli tamo gdje to signalizacija nije dozvoljavala, gdje je bila zabrana prometa. Njih je bilo dvadesetak i tu je kazna 60 eura, rekao je Mataija o neodgovornosti vozača. Dodao je da se radi o nepoštovanju prometnog znaka.

Slaže se da bi im trebalo i više naplatiti. - Recite mi, ja sebi ne mogu objasniti kako netko na toj dionici na kojoj u ovom vremenskom razdoblju vozači moraju imati zimsku opremu, kako netko uz sva ova upozorenja, danima se upozoravalo da će biti snijega i bure, kako se netko uopće usudi ići na takvu dionicu na putovanje s ljetnim gumama, upitao je.

Policajci su, kaže, bili na većini lokacija na kojima je promet bio obustavljen, međutim teško je očekivati da se moglo baš sve takve punktove zatvoriti.

- Mislim da je za pametnog dovoljno da postoji prometni znak, dakle prometna signalizacija je nešto što bi vozači trebali poštivati. Po meni, sigurno nisu ušli tu gdje je bila policija, međutim, prometnu signalizaciju treba poštivati i to bi trebalo biti sasvim normalno, kazao je na pitanje o neodgovornim vozačima.

Hajdukovi navijači koji su se vraćali nakon poraza na Maksimiru, nisu stvarali dodatne probleme.

- Dio navijača nije otišao prema Dalmaciji, jedan dio je ostao u Zagrebu, dio je otišao negdje drugdje, međutim jedan se dio odlučio da se vraća i oni su išli uz pratnju policije. Jučer je bila utakmica visokog rizika i nama je bilo vrlo bitno da spriječimo nerede, odnosno osiguramo javni red i mir. To je dobro prošlo. Dakle ti navijači uopće nisu napravili probleme. Oni su bili cijelo vrijeme pod kontrolom i moram ovom prilikom reći da je suradnja i s klubom i sa samim navijačima bila izrazito korektna. Ovoga puta navijači stvarno nisu bili uzrok ovih problema koji su se dogodili, rekao je Mataija.

O nesreći, prevrtanju albanskog autobusa u kojem je jedna osoba poginula, kazao je da je policija završila očevid, ali potrebna su daljnja istraživanja.

- Utvrđene su određene činjenice, međutim za cjelokupnu situaciju moramo provesti kriminalistička istraživanja. Bit će tu još raznih vještačenja i tek nakon toga možemo vidjeti možemo li utvrditi razlog zašto je do te prometne nesreće uopće došlo, kazao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51