VREMENSKA PROGNOZA

Vakula najavio veliku promjenu vremena, približava nam se ciklona koja je potopila zapad Europe

Na sjevernom Jadranu znatno oblačnije i nestabilnije, uz pljuskove i grmljavinu, koji će još češći biti za vikend, osobito u subotu
Nevrijeme iznad Kvarnerskog zalijeva
 Matija Djanjesic/Cropix

Pred nama je promjena vremena, najavio je HTV-ov prognostičar Zoran Vakula.

I dok će oni na južnom i srednjem Jadranu i u petak imati suho, pretežno sunčano pa i vruće vrijeme, sjevernije će biti znatno oblačnije i nestabilnije, uz pljuskove i grmljavinu, koji će još češći i žešći biti za vikend, osobito u subotu. Od petka navečer mjestimična ograničenja u prometu na Jadranu, posebice sjevernom, stvarat će i olujni udari bure i tramontane.

No, već početkom novoga tjedna opet mirnije, stabilnije i toplije, u većini unutrašnjosti bez brige zbog vrućine.

Temperatura zraka nakon rekordnih vrijednosti, sljedećih će tjedan dana biti oko prosječne za drugi dio srpnja, u većini unutrašnjosti čak i malo niža.

Promjena vremena

Ovaj je četvrtak u Hrvatskoj bio posljednji pretežno suh i sunčan dan u ovome tjednu. Od petka do nedjelje, pa još vjerojatno i u ponedjeljak, atmosfera će biti nestabilna, i to ne samo zbog prizemnog polja malo sniženoga tlaka nego još više zbog približavanja visinskog vrtloga vlažnoga zraka, zbog kojeg je prošlih dana ponegdje u zapadnoj Europi bilo kojekakvih nevolja, pa i poplava, čak i ljudskih žrtava.

Stoga i kod nas postoje upozorenja za ponegdje obilnije pljuskove s grmljavinom - u petak uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, i to osobito poslijepodne i navečer. Najniža jutarnja temperatura bit će od 17 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom 28 i 29 °C.

Podjednako razmjerno toplo za sredinu srpnja - ali ne i vruće - bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osjećaj sparine ublažavati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Kiša će biti rjeđa nego na istoku. Štoviše, do večeri će pljuskovi i grmljavina u većini mjesta i izostati.

I na zapadu Hrvatske i sunčana razdoblja i mnogobrojni oblaci, iz kojih će osobito u Gorskome kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre povremeno padati kiša, a mjestimice će i zagrmjeti. Uz obalu sjevernom Jadranu noć će biti uglavnom topla, a dan ponegdje vruć. Zapuhat će bura, navečer mjestimice podno Velebita na udare i olujna.

I u Dalmaciji osjetan zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome još jači sjeverozapadni, ali još u petak ne i za posebna upozorenja, koja ne zaslužuju ni u unutrašnjosti rijetki pljuskovi s grmljavinom. Uz obalu suho, od Splita južnije i pretežno sunčano, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će još biti stabilno, uz jak vjetar samo na umjereno valovitom otvorenome moru, te uz većinom toplu noć i vruće poslijepodne.

Za vikend još nestabilnije, kišovitije i vjetrovitije...

Za vikend i početkom novoga tjedna u kopnenom području manje toplo. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, ponegdje i obilnijih, praćenih grmljavinom. Lokalno su moguća i olujna nevremena, pa i bujične poplave, osobito u subotu i nedjelju.

I na Jadranu sljedećih dana nestabilno, većinom ponajviše u subotu, pri čemu, osim na neverine, za vikend valja upozoriti i na često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu na sjevernom dijelu, a povremena ograničenja u prometu moguća su i južnije, kaže Vakula za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 23:01