IZNADPROSJEČNA TOPLINA

Vakula objavio novu dugoročnu prognozu, evo što nas čeka u idućim mjesecima

Srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja diljem Hrvatske je viša od prosječne, uglavnom za oko 2 °C

Zoran Vakula

 Zeljko Puhovski/Cropix

Bit će pretežno sunčano, od sredine dana sa sjeverozapada postupan porast naoblake. Navečer i u noći na petak u unutrašnjosti ponegdje slaba kiša, uglavnom u središnjim i istočnim predjelima, ujutro lokalno magla, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Vjetar slab, na moru umjeren sjeverozapadni, navečer i na istoku. Krajem dana će podno Velebita zapuhati umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 11, na obali i otocima između 12 i 16 stupnjeva Celzijusovih, prognozira DHMZ.

Unatoč zahlađenju koje se dogodilo u siječnju i čestim minusima, srednja siječanjska temperatura zraka bila je viša od prosječne. Zoran Vakula prognozira da ni u veljači neće biti neke velike hladnoće te da će i proljeće biti razmjerno toplo.

Srednja temperatura zraka ovogodišnjega siječnja na meteorološkim postajama DHMZ-a bila od 1 do 3 °C viša od prosječnih vrijednosti, i to od posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine, prenosi HRT. Ipak, nije bilo rekordne topline za razliku od prosinca. Zanimljivo je da je srednja siječanjska temperatura zraka u Dubrovniku čak 3. na popisu najviših od 1961., od kad na toj postaji postoje mjerenja, odmah iza siječnja 2014. i 2023. godine.

Kada je riječ o oborini, ukupna količina je bila nejednako raspoređena pa je bilo i zamjetnog manjka na srednjem i južnom Jadranu, a u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te na riječkom području i viška. U Rijeci je ovaj siječanj bio sedmi najkišovitiji od 1948. godine.

Srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja diljem Hrvatske je viša od prosječne, uglavnom za oko 2 °C, kaže Vakula i dodaje da je srednja temperatura zraka u Rijeci bila rekordno visoka, a u Splitu i Dubrovniku 3. na popisu najviših.

Velika je vjerojatnost da će se u veljači bilježiti iznadprosječna toplina, posebno u idućih desetak dana.

Prognoze za oborinu manje su pouzdane, a i promjenjivije, pa ne treba iznenaditi ako i u veljači ukupna mjesečna količina oborine bude nejednoliko raspoređena.

U drugom dijelu mjeseca, točnije, u trećem tjednu veljače, postoji mogućnost za hladnije razdoblje, kaže Vakula i prilaže prigodnu rimu:

Evo nam već i veljače,

al‘ još nema zime jače.

Štoviše pa i dapače

- nekima za kratke hlače...

Ni proljeće neće iznenaditi. DHMZ-ov meteorolog Krunoslav Mikec za HRT prognozira da bi i ova godina mogla biti još jedna u nizu ekstremno toplih.

Podsjetimo, sutra će i poznati američki svizac Phil dati svoju prognozu, a Vakula podsjeća ‘da i mi svoga konja za trku imamo, točnije - medvjeda, slavuja, mušica i jazavca‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05