VREMENSKA PROGNOZA

Vakula odgovora na pitanje je li gotovo ljeto: ‘Nakon dana kolovoza kakav se rijetko pamti, slijedi nova promjena‘

Dani pred nama bit će nestabilni, ali bit će sunčanije pa i iznadprosječno toplo, a u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu i vruće

Kiša u Zagrebu, Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Iako su mnogi u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj pomislili na jesen tijekom kišnog i svježeg ponedjeljka, najhladnijeg dana ovoga kolovoza, s najvišom temperaturom zraka niskom kao rijetko kojeg 22. dana kolovoza u znanoj povijesti mjerenja - nastavak tjedna i mjeseca potvrdit će da ljeto još traje diljem Hrvatske, ne samo u južnijim krajevima.

Istina, ne onako suho i vruće, kako je ove godine prevladavalo, ali vrlo vjerojatno neće biti ni odviše kišovito, barem prema količini oborine. No, nekim će aktivnostima na otvorenome jamačno smetati svakodnevna povremena mjestimična kiša, osobito u kopnenom području do četvrtka, prenosi HRT prognozu Zorana Vakule.

Sasvim stabilno neće biti ni u nastavku kolovoza, ali hoće većinom sunčanije te ponovno iznadprosječno toplo, osobito u unutrašnjosti Dalmacije te na Jadranu i vruće, uglavnom bez jakog vjetra. No, do četvrtka valja računati i na ponegdje jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu te na promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove i grmljavinu. Srećom, vjerojatnost za izraženije nevrijeme prema trenutačnim je izračunima vrlo mala.

I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do znatno oblačno, pri čemu prijepodne većinom oblačnije, uz češću, ali ne i obilnu kišu. Jutarnja temperatura zraka podjednaka onoj u ponedjeljak - 15 do 17 stupnjeva Celzija, a poslijepodnevna malo viša - uglavnom 23, 24 stupnjeva.

Opet toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno

U i dalje oblačnijoj i kišovitijoj središnjoj Hrvatskoj malo niža, ali ipak viša nego u ponedjeljak - od 20 do 23 stupnjeva. Ujutro pak između 15 i 17. Djelomično razvedravanje najvjerojatnije je kasno poslijepodne.

Mnogo oblaka onemogućit će znatnije noćno hlađenje i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu to dodatno činiti bura i tramontana, često umjerene, gdjegod i jake, na udare i olujne, osobito u Velebitskom kanalu. Povremena mjestimična kiša vjerojatno će padati u unutrašnjosti, ali suho vrijeme ne može se jamčiti ni uz more, gdje će najviša temperatura zraka biti od 26 do 29 stupnjeva, a u gorju od 19 do 22.

U Dalmaciji sunčanije i toplije, danju ponegdje uz more i vruće, uz prevladavajuću najprije buru, zatim sjeverozapadni vjetar - jači prema ponegdje valovitom otvorenome moru. Ne može se tvrditi gdje će kiša izostati, ali može se prognozirati da su pljuskovi, koje može pratiti i grmljavina, vjerojatniji u unutrašnjosti te na moru podno Biokova.

Na jugu Hrvatske još nestabilnije, osobito u Konavlima, a osim naoblake, promjenjiv će biti i vjetar, uz more malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 20 do 24 stupnjeva, a najviša poslijepodnevna uglavnom 28 i 29.

Idućih dana toplije, uz sve više sunčanih sati ponegdje i vruće, ali i dalje u kopnenom području uz dosta oblaka te povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina.

Ni na Jadranu neće biti sasvim stabilno, ali suhog i sunčanog vremena bit će više nego u unutrašnjosti, pri čemu će noći i dalje biti tople, dani ponovno većinom vrući. Vjetar će slabjeti, ali vjerojatno će još i u srijedu bura i tramontana mjestimice imati olujne udare.

Mogući novi toplinski valovi

Vakula se, inače, u intervju za Glas Istre osvrnuo i na vremenska očekivanja od jeseni i zime, ali i mogućnosti novih toplinskih valova tijekom kasnog ljeta.

Prognoze za jesen i zimu za većinu Hrvatske, kaže, daju povećanu vjerojatnost za barem prosječnu srednju sezonsku temperaturu zraka, što znači da je malo vjerojatno da će povremena hladnija razdoblja zasjeniti ona toplija. "Ili jednostavnije, iznadprosječna toplina vjerojatno će nastaviti prevladavati i u nastavku ove godine i početkom sljedeće. Ali naravno, riječ je o dugoročnim prognozama koje su bolje nego prije i bolje u usporedbi s izračunima samo na temelju statistike, ali su još daleko od savršenstva. Događaju se, srećom, prilično rijetko, i u dugoročnim prognozama neki vrlo malo vjerojatni događaji", rekao je Vakula.

Također, kaže kako ga ne bi iznenadilo da do kraja kolovoza, možda čak i početkom rujna, barem u dijelu Hrvatske bude još poneki kraći toplinski val.

"No, hoće li do njega uistinu doći valja pričekati službena upozorenja DHMZ-a, nacionalnog autoriteta na području meteorologije, koji je jedini i ovlašten objavljivati takva upozorenja. S tim se terminom nije dobro razbacivati, jer gubi smisao i važnost. A tema je ozbiljna. Ljudski su životi u pitanju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:42