VREMENSKA PROGNOZA

VAKULA OTKRIO KAKAV NAS VIKEND ČEKA, ALI I UPOZORIO: 'BIT ĆE JOŠ GORE' Ova veljača najtoplija u povijesti mjerenja, ali uskoro nam slijedi promjena

 
 CROPIX

Danas će u većini zemlje biti sunčano. U središnjim i istočnim predjelima promjenljiva naoblaka, a u Slavoniji i Baranji mjestimice može pasti i malo kiše. Na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na sjeveru Hrvatske popodne prolazno i jak, a na Jadranu sjeverozapadnjak i bura koja će jačati prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 10 do 15 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kaže da će se i u idućih nekoliko dana nastaviti ovako toplo razdoblje koje je neuobičajeno za veljaču, iako se i dalje mogu očekivati jutarnji minusi i mraz. Na Jadranu bi od danas poslijepodne do jutra moglo biti jake, na udare i olujne bure te tramontane, no u ponedjeljak slijedi jugo, a vjerojatno i kiša.

Zbog ovako toplog vremena i mane oborina već je danima visoka i koncentracija peluda drveća, posebice čempresa, kako na moru, tako i u kontinentalnom području, što je korisna informacija za alergičare. Koncentracije peluda bi početkom idućeg tjedna mogle biti još i veće.

Vakula ističe da će ova veljača svakako biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje i rekordna. U mnogim mjestima će veljača biti čak toplija i od prosječnog ožujka.

Vikend će biti topao i sunčan, uz jugozapadnjak koji će biti izraženiji u nedjelju. U ponedjeljak se očekuje prolazno naoblačenje, ponegdje i malo kiše, uz sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Južina će opet ojačati od utorka, nakon čega se očekuju i povremene kiše.

Sunčano će i sve toplije biti i na Jadranu. U subotu će oslabjeti bura i tramontana, a ponovno će ojačati u ponedjeljak. Na Jadranu je od utorka moguća povremena kiša, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:46