RIJEČ SINOPTIČARA

Vakula otkrio sve detalje silovite promjene vremena: Pred nama je burna noć, ali i tjedan...

Svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati, a gdjekad vjerojatno i istodobne pojave kiše i sunca, prognozira Vakula
 Srdjan Vrancic/Cropix

Kraći period sunčanog i iznadprosječno toplog vremena je iza nas. Sljedećih dana dominirat će oblaci i kiša, a sudeći po prognozi HRT-ovog glavnog meteorologa Zorana Vakule, doživjet ćemo ponovno i svježinu, neki i znatniju količinu oborine. No, barem priroda neće patiti od suše.

- Naoblačenjem i kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, u noći s utorka na srijedu počinje novo promjenjivo razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana. Tijekom njega će svakodnevno barem ponegdje, vjerojatno i na više mjesta i krajeva, pasti barem malo kiše, a velika je vjerojatnost i za povremene lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, pa i olujno nevrijeme, osobito u srijedu i četvrtak. Naravno, svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati, a gdjekad vjerojatno i istodobne pojave kiše i sunca, prognozira Vakula.

image
Hrvatska sutra
Dhmz

Ističe kako će ovo pravo proljetno promjenjivo vrijeme upotpunjavati jugozapadnjak i jugo, ali neće izostati ni povremeni sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

- Pritom će temperatura zraka biti uglavnom oko prosječne za drugo svibanjsko desetodnevlje, pa i malo niža, poručuje HRT-ov sinoptičar.

image
Izgledi vremena
Dhmz

Nova promjena vremena sa sobom nosi i nova upozorenja Meteoalarma. Radi se o 'žutom' upozorenju koje vrijedi za cijelu zemlju. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali stanovnike se podsjeća da budu na oprezu ako namjeravaju aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

Za kontinentalnu Hrvatsku i sami jug zemlje upozorenje je izdano zbog mogućeg grmljavinskog vremena, dok je u Istri, na Kvarneru i u sjevernoj Dalmaciji upozorenje na snazi zbog jakih udara vjetra.

image
Meteoalarm za Hrvatsku
Meteoalarm

Upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika objavio je i Hrvatski autoklub (HAK).

- Kolnici će biti mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a lokalno je zbog izraženijih pljuskova, osobito duž obale, moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, poručili su iz HAK-a.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom koji sredinom dana i poslijepodne lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura između 20 i 22 °C.

Malo hladnije i ujutro i danju bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i za oko 10 °C nižu nego u utorak. Također uz promjenjivu naoblaku te povremenu kišu postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom koji mogu biti izraženiji.

Jači pljuskovi uz lokalno veću količinu oborine izgledni su ponajprije u Gorskom kotaru i uz obalu sjevernog Jadrana. Uz promjenjivu naoblaku kiša će biti česta, uz umjeren jugozapadni i južni vjetar. Bit će osjetno hladnije uz temperaturu u gorju od 13 do 16 °C, na Jadranu od 17 do 20 °C.

Uz promjenjivu naoblaku pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno izraženiji na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, bit će češći u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne, a sunčanih razdoblja bit će više u drugom dijelu dana. Temperatura niža nego u utorak, uz slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar te umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo i nestabilno uz kišu i grmljavinu. Poslijepodne će sunčana razdoblja biti češća, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom između 20 i 22 °C. Ujutro će još puhati umjereno jugo koje će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

I sljedećih dana na kopnu valja računati na promjenjivo i nestabilno vrijeme, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji još u četvrtak lokalno mogu biti izraženiji. Temperatura zraka bit će uglavnom između 16 i 21 °C.

I na Jadranu će se sljedećih dana izmjenjivati kiša, sunce i oblaci, uz uglavnom slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo, a ni temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:19