ŠTO NAS ČEKA?

Vakula: ‘Ovo ljeto je čudnovato! Promjena stiže, ali očekuje se još vrućih dana...‘

Ponovno imamo toplinski val, treći na Jadranu, čak četvrti u dijelu unutrašnjosti, ništa neobično u vrijeme klimatskih promjena

Zoran Vakula

 Tomislav Krišto/Cropix

Toplinski val u kolovozu nije ništa neobično, međutim, čini se da smo u ljetu ekstrema: od toplinskih valova, preko oluja, do pijavica, zatim jesenskih temperatura početkom kolovoza - pa sada, ponovno ekstremnih vrućina. Koliko su te nagle izmjene neobične struci u Dnevniku HTV-a objasnio je Zoran Vakula, prenosi HRT.

- Srećom ih pratimo, i na vrijeme prognoziramo, upozoravamo. Moji kolege i kolegice iz DHMZ-a su ovo ljeto imali lavovski posao i još ćemo ga morati odrađivati, i oni, i ja s HRT-a. Imamo uistinu ljeto koje je malo čudnovato. Nije baš nigdar da ni bilo, bilo je, ali imamo sreću da nemamo apsolutne rekorde u temperaturi kakve smo recimo imali lani.

No, imamo neke datumske rekorde. Danas je u Dubrovniku prva noć u kolovozu bila vruća. 30 stupnjeva, pa i 32, 33 je bila najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra. Štoviše, dva tri dana imamo te datumske rekorde, tijekom dana je vruće, vrlo vruće, ali srećom ne rekordno, tijekom noći rijetko tko nađe neko osvježenje, tople su noći, a bit će ih do kraja ovog tjedna.

Kad sam, dodaje, analizirao ljeto, odnosno kolovoz koji je bio uistinu jesenski ugođaj, ovo je bilo jedno od hladnijih razdoblja, srećom ne ekstremno. Ovo sada u drugoj polovici kolovoza kada mnogi nakon Velike Gospe očekuju prestanak ljeta sad ponovno imamo toplinski val, treći na Jadranu, čak četvrti u dijelu unutrašnjosti, ništa neobično u vrijeme klimatskih promjena ako znamo da su posljednjih 30-ak godina puno više temperature.

Na pitanje je li struci teže predviđati vrijeme, Vakula kaže da se bojao predviđati ekstremne vrijednosti kada je počeo raditi prije 29 godina.

- Danas više ne, jer ovakva prezagrijana atmosfera omogućuje nove rekorde, nove ekstreme. S druge strane je sve teže i ljudi su sve zahtjevniji. Treba im što detaljnija i pouzdanija prognoza. Već danas su bila pitanja kakvo će vrijeme biti u nedjelju i ponedjeljak. Moramo biti svjesni da vremenska prognoza ima svoja ograničenja. Ima svoju vjerojatnost ostvarenja.

Za dan, dva, tri unaprijed je prilično sigurno. Za sedam dana znamo da dolazi do neke promjene, ali ne znamo intenzitet promjene, ne treba čuditi kad dođe hladniji i vlažniji zrak, a doći će, ali nije sigurno da će doći superćelije i što sve ne, rekao je.

Može se dogoditi da postupno zahladi, a u petak, subotu će se pouzdanije znati. Vrućih dana kaže, očekuje i dalje, prenosi HRT..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:11