NAKON VRUĆINA

Vakula upozorava, pripremite se na jako nevrijeme: ‘Stižu tuča, pijavice i oluje!‘; Temperature padaju drastično!

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena koja bi mogla prouzročiti veliku štetu

Vakula

 /Cropix

Dosadašnja upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujan vjetar, pa i pijavice, javlja HRT. Pritom će osobito od utorka biti osjetno svježije nego prošlih dana, a promjenjivo "samo" do četvrtka.

- Na sjevernom Jadranu pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći s nedjelje na ponedjeljak. Tijekom ponedjeljka i na moru i u gorju vrlo nestabilno - lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, a moguća je i tuča. Pritom će puhati mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti - rekla je dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

- U Dalmaciji i u ponedjeljak vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 35 °C. Od sredine dana vrlo je velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka - dodala je Mikuš Jurković.

- Razmjerno valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan - temperatura zraka ujutro između 25 i 27 °C, a najviša dnevna do 33 °C. Ali popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme - uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava - ustvrdila je meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- I u središnjoj Hrvatskoj vrlo promjenjivo. Pljuskovi i grmljavina mogući su već ujutro i prijepodne, a osobito će česti i intenzivni biti u drugom dijelu dana, kad je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom - rekla je Mikuš Jurković.

image

Osijek

image

Zagreb

- Na istok Hrvatske promjena vremena dolazi najkasnije pa će veći dio dana proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uz koje će temperatura porasti do 37 °C. No prema večeri mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće i jače izraženi uz tuču - dodala je meteorologinja.

- Nestabilno i promjenjivo u kontinentalnom području i u nastavku tjedna, uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. U drugoj polovini tjedna smirivanje vremena - ustvrdila je Mikuš Jurković.

- I na Jadranu idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti - rekla je meteorologinja.

image

Rijeka

image

Split

Ravnateljstvo civilne zaštite: Pripremite se na jača grmljavinska nevremena

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena koja bi mogla prouzročiti veliku štetu, te da se zaštite od munja.

Lokalno je moguć izraženiji pljusak, veća količina kiše u kratkom vremenu, vrlo jak i olujni vjetar te tuča, a ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica na moru, stoji u nedjeljnoj objavi na facebook stranici Ravnateljstva.

Moguća su i oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, kao i prekidi aktivnosti na otvorenom i u prometu, upozorava Ravnateljstvo i poziva građane da prate upozorenja DHMZ-a o promjenama vremena, a Hrvatski autoklub o stanju na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak narančasto upozorenje za cijelu zemlju, od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje.

Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:45