HLADNI VAL

Vakulina prognoza: snijeg, bura, temperature koje su niže od prosjeka čak i za siječanj!

Hladno će biti i u idućim danima, a u gorju se očekuju i cjelodnevni minusi
Snijeg u Gorskom kotaru, ilustracija
 Srdjan Vrancic/Cropix

Sutra će prevladavati oblačno, mjestimice s kišom, u gorju i snijegom kojeg će do kraja dana ponegdje biti i u nizinama. Poslijepodne se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana očekuje smanjenje naoblake. Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati bura, podno Velebita jaka, te sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka bit će od -4 do 1, na Jadranu od 3 do 8, a najviša između 0 i 5, na Jadranu 8 i 13 °C, vremenska je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak, 8. siječnja.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula javlja da će kišovito razdoblje na većem dijelu Jadrana trajati barem do početka idućeg tjedna, a u nedjelju i ponedjeljak moguća su narančasta upozorenja zbog olujne i jake bure, posebice na sjevernom Jadranu. Ponegdje je moguć i snijeg, no Vakula ističe da je siguran pad temperatura.

Hladnoća će biti izraženija na kopnu, a ponegdje će temperature biti i niže od prosjeka za siječanj. Snijeg je moguć posvuda, no nije sigurno koliko će ga pasti po nizinama sjeverne Hrvatske. U gorju je ipak moguć deblji snježni pokrivač, ponegdje već i sutra.

Na istoku Hrvatske sutra će biti oblačno uz povremenu susnježicu, a temperature će biti od -2 do 3°C. Jednako hladno će biti i u središnjem dijelu zemlje, no dodatni osjećaj hladnoće stvarat će vjetar. Mjestimično će u središnjem dijelu zemlje biti kiše i snijega, pa će se tako pogoršati i vremenski uvjeti u potresom pogođenoj Banovini.

Jutarnjih minusa moglo bi biti i u Istri, a u gorju se očekuje od -2 do 1 stupanj Celzijev.

Toplije će biti u Dalmaciji, s jutarnjim temperaturama od 4 do 8 stupnjeva, a u unutrašnjosti oko minus 1, gdje bi moglo biti i nešto snijega u višim dijelovima.

Na jugu hrvatske će more biti valovito.

Hladno će biti i u idućim danima, a u gorju se očekuju i cjelodnevni minusi. Snijega će biti najviše u nedjelju, a ponegdje i u ponedjeljak, javlja Zoran Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:25