RIJEČ SINOPTIČARA

Vakulina prognoza za početak jeseni: Obilni pljuskovi, grmljavina, jugo i poplavljene rive!

Pritom će se do vikenda zadržati razmjerno toplo, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj
Arhivska fotografija
 Goran Sebelic/Cropix

U prvim danima jeseni, koja po astronomskim izračunima ove godine počinje 22. rujna u 15:30 sati, bit će kišovitije i vjetrovitije nego u posljednjim ljetnim danima, osobito na Jadranu i uz njega, gdje će biti čestih i obilnih pljuskova i grmljavine, te umjerenog i jakog juga, gdjekad i jačeg pa je moguće poplavljivanje nekih riva, najavio je u najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Pritom će se do vikenda zadržati razmjerno toplo, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ustvrdio je.

U nastavku slijedi njegova prognoza po hrvatskim regijama.

- I u utorak će se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastaviti suho i barem djelomice sunčano vrijeme, uz tiho ili samo slab vjetar, te mjestimičnu jutarnju sumaglicu, samo rijetko i kratkotrajnu maglu. Najniža temperatura zraka od 11 do 14 °C, a najviša između 26 i 28 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti toplije od prosjeka za ovaj dio rujna, ali ipak manje nego na istoku jer će biti oblačnije, ujutro ponegdje uz maglu, poslijepodne pak mogućnost za mjestimice malo kiše.

Kišovitije će biti i u također razmjerno toplom gorju i na sjevernom Jadranu, gdje su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema otvorenome moru nevolje može prouzročiti i ponegdje jako jugo.

Još vjetrovitije će biti u Dalmaciji, uz gdjekad na udare i olujno jugo, uz koje će more biti većinom umjereno valovito. Uz promjenjivu će naoblaku povremeno u većini će mjesta padati kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, uz koje ponegdje u samo nekoliko sati može pasti i više kiše nego u prošla 3 mjeseca.

I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom, osobito potkraj dana i izraženijim pljuskovima s grmljavinom, te uz umjereno i jako jugo, prema valovitijem otvorenome moru na udare i olujno. Temperatura zraka malo će se mijenjati - bit će uglavnom od 20 do 25 °C.

Razmjerno će toplo biti i sredinom tjedna, ali i dalje na Jadranu kišovito, uz gotovo svakodnevne pljuskove s grmljavinom, vjerojatno najčešće i najobilnije u petak, kada će i jugo na većini Jadrana biti najjače.

Kiša će često i obilno padati i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima biti rijetka i u malim količinama, a ponegdje će do petka vjerojatno i izostati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka bit će i dalje oko 25 °C, na istoku Hrvatske čak i oko 28 °C, zaključuje svoju prognozu HRT-ov Zoran Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 13:20