IZVJEŠĆE EK

Val pesimizma: Očekivanja za europsko gospodarstvo poboljšana, u Hrvatskoj zamjetno pogoršanje

Najviše su se pogoršala očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru i industriji
Predsjednica Europske komisije
 Olivier Matthys/AFP

Očekivanja za gospodarstvo EU-a i eurozone poboljšana su u listopadu dok su u Hrvatskoj zamjetno pogoršana, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru i industriji, pokazalo je u četvrtak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u listopadu za 3,3 boda u odnosu na rujan, na 109,4 boda, izvijestila je Komisije.

Najviše su se pogoršala očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru i industriji, što se očitovalo u padu indeksa za 5,7 odnosno za četiri boda.

Val pesimizma zahvatio je i potrošače, iskazan u padu indeksa za 3,3 boda.

Najblaže je pogoršanje zabilježeno u maloprodaji, čiji je indeks pao za 0,9 bodova.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je gotovo nepromijenjeno, uz rast indeksa za samo 0,1 bod.

Poslovni su čelnici prilagodili očekivanja o zapošljavanju prigušenim prognozama za gospodarstvo. pa je indeks EEI u listopadu pao za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 109,6 bodova, najnižu razinu od svibnja.

Komisija je u današnjem izvješću prvi puta objavila indeks ekonomske neizvjesnosti (EUI) koji je u Hrvatskoj u listopadu porastao za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 4,4 boda, očitujući povišenu razinu nesigurnosti u pogledu kretanja u gospodarstvu u idućem razdoblju.

Poboljšanje u EU i eurozoni

Ekonomska klima u EU poboljšala se pak u listopadu u odnosu na rujan, što se očitovalo u rastu indeksa za jedan bod, na 117,6 bodova.

Eurozona je bilježila nešto blaže poboljšanje, uz rast indeksa za 0,8 bodova, na 118,6 bodova.

Najviše su na oba područja poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za 2,8 bodova u EU, te za tri boda u eurozoni.

Ojačao je i optimizam među poslovnim čelnicima u građevinskom sektoru, iskazan u rastu indeksa za 1,5 bodova u EU, te za 1,4 boda u eurozoni.

U maloprodaji EU-a i eurozone očekivanja su tek skromno poboljšana, uz rast indeksa na oba područja za 0,6 bodova.

Poslovni čelnici u industriji bili su tek neznatno optimističniji nego u rujnu i indeks je u EU porastao za 0,3 boda, te za 0,1 bod u eurozoni.

Pesimizam su iskazali samo potrošači pa je indeks koji mjeri njihova očekivanja pao u EU za 0,9 bodova, te za 0,8 bodova u eurozoni.

Poslovni čelnici i dalje planiraju zapošljavati, pa je indeks EEI porastao za 1,2 boda u EU, te za 1,1 bod u eurozoni, pokazuje izvješće EK.

Neizvjesnost je u gospodarstvu tek neznatno ublažena, ali je još uvijek znatno iznad pretpandemijske razine, pokazalo je istraživanje EK, uz blagi pad novog indeksa na 14 bodova u EU i na 15 bodova u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:16