OPOZIVI I IMENOVANJA

VAL PROMJENA U DIPLOMACIJI: NOVA LICA NA ČAK 16 VELEPOSLANIČKIH MJESTA Šimunović ide u SAD, Mesić u Italiju, Buljević u Finsku

Na fotografiji: Jasen Mesić, Pjer Šimunović, Drago Lovrić i Josip Buljević
 Cropix

Napokon je započela dugo očekivana smjena hrvatskih veleposlanika i na današnjoj sjednici Odbora za vanjsku politiku sedam novih veleposlanika odgovarat će na pitanja koja će im postavljati članovi tog saborskog tijela.

Jutarnji saznaje da je stigao i agreman za Pjera Šimunovića koji će biti novi veleposlanik u Washingtonu i zamijeniti Joška Paru. Italija je izdala agreman za Jasena Mesića, budućeg veleposlanika u Rimu koji će se pred tim odborom naći sljedeći tjedan. U proceduru je krenuo i postupak za imenovanje Josipa Buljevića za veleposlanika u Finskoj te Drage Lovrića koji bi trebao biti veleposlanik u Kataru.

Val opoziva

Saborski odbor prošli je tjedan uputio 17 opoziva i to za šesnaest veleposlanika i jednog generalnog konzula. Za većinu novih veleposlanika dobiven je agreman, tako da nakon "saslušavanja" na saborskom odboru slijedi supotpis premijera i onda se lista šalje predsjednici koja službeno imenuje nove diplomatske predstavnike Hrvatske u svijetu.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku je dr. Miro Kovač, njegov zamjenik Joško Klisović, a među ostalima članovi su Gordan Jandroković, Orsat Miljenić, Ivan Pernar, Milorad Pupovac, Vesna Pusić i Miroslav Tuđman. Obično je razgovor članova odbora i predloženog veleposlanika samo formalnost, ali prije same sjednice odbora nije običaj objavljivati imena najvjerojatnijih budućih veleposlanika. Inače, sjednice su zatvorene za javnost, a nije naravno nemoguće da danas ne bude kvorum, što bi oduljilo samu proceduru.

Smjena se čekala izuzetno dugo, gotovo godinu i pol, jer je u međuvremenu pala Vlada Tihomira Oreškovića, a dugo je trajalo i da nova Vlada koju vodi Andrej Plenković predloži nove veleposlanike. Donedavni šef diplomacije Davor Ivo Stier još je početkom godine poslao premijeru popis i za svako je mjesto predložio više kandidata. Time je Stier želio dati mogućnost predsjednici i premijeru da između više kandidata izaberu idealne, ali je popis neko vrijeme stajao u ladici premijera. Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata tražila da se procedura požuri, jer je smatrala da veleposlanici koje je postavila Vlada Zorana Milanovića često ne predstavljaju zemlju kako to nalažu nove okolnosti.

PRVE ŽRTVE Izuzetno je kritična bila prema Jošku Pari, kojemu je već davno istekao mandat, i Ivi Goldsteinu, a u međuvremenu je u mirovinu poslana veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić. Nakon dugo vremena Hrvatska je napokon dobila i veleposlanika u Moskvi, gdje je otišao Tonči Staničić. U međuvremenu je dogovoren i posjet Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji gdje će je primiti Vladimir Putin. Bilo je dileme hoće li se dva politička brda složiti oko dva imena, Drage Lovrića, bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a, i Josipa Buljevića, koji je jedno vrijeme bio šef SOA-e i savjetnik predsjednice za sigurnosna pitanja. Obojica su bila izbor Grabar-Kitarović i iako ih je Vlada "propustila", sam premijer nije odmah pustio daljnju proceduru za dobivanje agremana. Sada je to riješeno i ubrzo se očekuje da će stići agremani i za njih dvojicu.

Smjena veleposlanika bit će tijekom ljeta, kako bi djeca novih veleposlanika i veleposlanica mogla upisati školsku godinu, a istovremeno djeca dosadašnjih veleposlanika nastaviti školovanje u Hrvatskoj. Hrvatska sve više nastoji na ključna mjesta slati karijerne diplomate, ali ima i političkih imenovanja, kao što je Mesićevo u Italiji. Sama predsjednica inzistira da novi veleposlanici budu i poduzetni kada je riječ o gospodarskoj diplomaciji.

Na jedno od najvažnijih mjesta, ono u veleposlanstvo u Washingtonu, odlazi Pjer Šimunović, iskusni diplomat koji je nedavno bio i veleposlanik u Izraelu. Kako je Hrvatskoj izuzetno stalo da ima dobre diplomatske odnose sa SAD-om, izbor Šimunovića ne čudi, jer je riječ o diplomatu koji je vrlo cijenjen u međunarodnoj zajednici, a ima dobre odnose i s Plenkovićem i s Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:07