TOPLINSKI VAL

Val vrućina zahvatit će cijelu zemlju: Stiže novi pakleni tjedan, temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva!

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Ako ste se ponadali da bi poslije blagdana Velike Gospe ljetne vrućine mogle popustiti, a osvježiti nas dugoočekivana kiša, nažalost ste se prevarili. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za sljedeći tjedan najavljuju novi val vrućine koji će zahvatiti cijelu Hrvatsku.

- Utjecaj anticiklone nastavit će se sljedećih 10 dana. Frontalni poremećaji koji nose osvježenje selit će se zapadnije i sjevernije od Alpa tako da će u Hrvatskoj vrijeme i dalje biti sunčano i vruće s ponegdje malo oblaka - najavila je Ankica Stojanović, meteorologinja DHMZ-a.

Prognoze kažu da će se do kraja ovoga tjedna najviše dnevne temperature kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, dok će idući tjedan temperature dosezati između 34 i 39 stupnjeva, u unutrašnjosti Dalmacije i Slavoniji i iznad 40.

Stojanović napominje da je ovo pred nama već treći toplinski val, a svaki dosadašnji trajao je više od tjedan dana, unutar kojih su i noći bile tople te nisu donosile priželjkivano osvježenje. Krešimir Pandžić, klimatolog DHMZ-a , podsjetio je da je ljeto 2003. godine bilo najtoplije u Europi od početka mjerenja.

- Te anomalije su površine nekoliko tisuća kilometara i putuju atmosferom. Ponekad se dogodi da negdje zastanu i dulje se zadrže. Vrućini pridonose i dani dulji od noći, kada i Sunčevo zračenje dulje traje, a noću se zrak ne uspije dovoljno ohladiti. Također, suho tlo djeluje kao izolator i mali površinski sloj se ponaša kao kamen pa dodatno zagrijava zrak - objasnio je Pandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:22