SUTRA U ZAGREBU

VALENTIN ĆORIĆ U SRIJEDU NA SLOBODI Jedan od osuđenika iz 'hrvatske šestorke' nakon odslužene dvije trećine kazne izlazi na uvjetnu slobodu

 
Valentin Ćorić
 Davor Kovačević / REUTERS

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-ih godina, u srijedu će biti pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odlužio dvije trećine kazne, objavili su u utorak izvori bliski Ćoriću.

Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevu puštanju i on će zrakoplovom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u zračnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Ćorićevoj obrani.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Scheveningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove, nasljednih Haškog suda, odluku o Ćorićevu puštanju na slobodu trebao bi objaviti u srijedu, rekao je izvor.

U odluci navodno stoji kako su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima. Ćorić, čija obitelj živi u Zagrebu, moći će posjetiti BiH u kojoj je rođen.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Haagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 04:37