ŠEF SPLITSKOG VODOVODA

‘Valjao sam im sve dok nisam izabran za predsjednika gradskog HDZ-a. Sada me zbog toga žele smijeniti‘

Tomislav Šuta je izjavio da današnji ‘pokušaj smjene ima političku pozadinu‘

Tomislav Šuta

 Duje Klarić/Cropix

Sjednica Skupštine splitskog Vodovoda i kanalizacije u ponedjeljak izazvala je proturječna tumačenja, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević tvrdi da je v.d. ravnatelj te tvrtke Tomislav Šuta smijenjen dok Šuta to opovrgava ističući kako se radi o nezakonitom pokušaju da ga se smjeni.

Na Skupštini Vodovoda i kanalizacije, kako je na svojoj FB stranici napisao dogradonačelnik Bojan Ivošević, donesena je odluka o ukidanju odluke Skuštine od 11. ožujka 2022. kojom se Tomislava Šutu privremeno imenovalo članom Uprave-direktorom te tvrtke. Ivošević je danas na skupštini bio ovlašteni predstavnik Grada, kao većinskog vlasnika Vodovoda i kanalizacije. On je napisao i da je odluka o smjeni Šute "donesena većinom glasova skupštine."

"Zakon o vodnim uslugama jasno propisuje za koje odluke je potrebna dvostruka većina, a razrješenje člana uprave ne zahtjeva istu. Hrvatski sabor kada želi posebno definirati postupak razrješenja onda to i definira kao što je to napravio u Zakonu o kazalištima gdje je jasno propisana procedura za razrješenje intendanta", napisao je Ivošević.

Također je naveo da je Grad Split mišljenja kako bi sukladno Zakonu o vodnim uslugama automatizmom na mjesto direktora trebao zasjesti zamjenik direktora Tomislav Prljević. "Kako ne bi bilo nepotrebne rasprave htjeli smo navedeno potvrditi i putem skupštine gdje je odluka dobila većinu glasova, ali nažalost nismo dobili i podršku ostalih jedinica lokalne samouprave (za imenovanje člana uprave potrebna je dvostruka većina), napisao je među ostalim Ivošević.

Tomislav Šuta je izjavio da današnji "pokušaj smjene ima političku pozadinu."

"Sadašnjoj vlasti u Splitu valjao sam sve dok nedavno nisam izabran za predsjednika splitskog HDZ-a. Sada me zbog toga žele smijeniti. To je politički obračun," rekao je Šuta večeras Hini. Dodao je kako će o svemu će odlučiti Trgovački sud u Splitu čiju ću odluku, kako je rekao, poštovati.

Podsjetio je da je direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija od 2018. do ožujka 2022. godine kada mu je istekao mandat. U ožujku 2022., predstavnici gradova i općina u tom društvu izabrali su ga za direktora do imenovanja nove uprave.

Osim Grada Splita koji je većinski vlasnik te komunalne tvrtke, vlasnici su još gradovi i općine Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet.

Šuta je večeras rekao da je "na današnjoj Skupštini nazočilo 11 članova, a da je samo Grad Split bio za njegovu smjenu a svi ostali su bili protiv. "Pošto Skupština ima ukupno 13 članova za prihvaćanje pravnovaljane odluke potrebno je sedam glasova to jest gradu Splitu, koji je većinski vlasnik tvrtke, potrebno je još šest glasova potpore da bi se dostigla potrebna većina za usvajanje neke odluke," rekao je Šuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:04