IDS-OV ZASTUPNIK

Valter Flego pitao Komisiju kako će EU pomoći Rusima koji se protive Putinu

‘Antiratni se prosvjedi nasilno guše, a prosvjednici zatvaraju‘, podsjetio je hrvatski euozastupnik

Valter Flego

 Ured Zastupnika

Mnogi Rusi koji se protive Putinovom režimu izloženi su represiji i u velikom broju napuštaju zemlju, upozorio je IDS-ov zastupnik Valter Flego uputivši pitanje Komisiji što će EU poduzeti kako bi ih zaštitila.

Flego se ovoga tjedna obratio Europskoj komisiji s pitanjem ima li EU plan kojim bi zaštitila ruske državljane koji bježe od Putinovog režima te ako da, na koje načine to čini, priopćio je ured zastupnika.

"Vlasti u Rusiji provode sustavnu represiju nad Rusima koji se protive ratu. Antiratni se prosvjedi nasilno guše, a prosvjednici zatvaraju“, podsjetio je hrvatski euozastupnik.

"Izolacija Rusije od većine svijeta, rastuća inflacija, nezaposlenost, uvelike otežana putovanja i pad životnog standarda pogađa one koji nisu krivi, a umjesto da im pomognemo, pojedine zemlje zazivaju tzv. opću zabranu viza za Ruse, što je suprotno izjavama EU lidera, koji ujedinjeno tvrde da smo u ratu s Putinom, s njegovim uskim krugom suradnika, ali ne i s ruskim narodom", naglasio je Flego.

"Želimo li njima olakšati boravak u stranim zemljama i pokazati da smo drugačiji i bolji, Europa mora shvatiti njihovu situaciju, reagirati i do neke mjere otvoriti svoja vrata. Nemojmo kažnjavati nedužne", poručio je .

"Naravno da prioritet svake EU zemlje mora biti prihvat ukrajinskih izbjeglica, ali nemojmo zaboraviti ni neprilike koje su zadesile brojne Ruse i rusku mladež, žrtve Putinovog režima. Zamislite da živite u zemlji gdje za iznošenje vlastitog mišljenja možete biti kažnjeni s 15 godina zatvora? Biste li ostali u takvoj zemlji? Razmišljajmo o tim ljudima", ukazao je Flego, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 13:07