INCIDENT PRED HDLU-om

Vandali derali zastavu duginih boja u centru Zagreba pa pobjegli kad su ugledali fotoreportere

Dvojica nepoznatih muškaraca oko 17 i 15 sati krenula su trgati zastavu duginih boja postavljenu kraj HDLU-a
Vandali deru zastavu duginih boja u Zagrebu
 Damir Krajač/Cropix

Nepoznati muškarci u poslijepodnevnim su satima pokušali strgati zastavu duginih boja izvješenu kraj Meštrovićevog paviljona, to jest Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, piše N1.

Dvojica nepoznatih muškaraca oko 17 i 15 sati krenula su trgati zastavu duginih boja postavljenu kraj HDLU-a. Uspjeli su istrgnuti samo dio zastave. Naime, na toj su lokaciji postavljene dvije zastave duginih boja i zastava Zagreb Pridea.

image
Damir Krajac/Cropix

Dvojac je počeo bježati kada su shvatili da ih snimaju kamere koje prate sjednicu Predsjedništva HDZ-a u blizini.

image
Damir Krajac/Cropix

Danas se inače obilježava Dan borbe protiv homofobije.

Visoki predstavnik EK-a Josep Borrell rekao je povodom toga da su se prava pripadnika LGBT+ zajednice u Europi smanjila tijekom pandemije koronavirusa, dok je skupina ILGA-Europe upozorila na porast homofobne retorike političara u zemljama poput Poljske i Mađarske.

image
Damir Krajac/Cropix

Naglasio je da je svako ljudsko biće rođeno slobodno i jednako te je potvrdio snažnu obvezu EU-a da brani i promovira ljudska prava, uključujući i ona LGBT+ osoba. Rekao je da je zabrinut zbog toga što je 69 zemalja svijeta kriminaliziralo ljubavne veze između osoba istog spola, dok je 11 zemalja čak zaprijetilo smrtnom kaznom.

image
Damir Krajac/Cropix

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da se 47 posto ispitanika/ca u Hrvatskoj gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji, a u okviru zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika/ca koji/e skrivaju svoju pripadnost spolnim i rodnim manjinama (51 posto). “Hrvatska spada u skupinu nekoliko zemalja u kojima je preko 40 posto ispitanika/ca navelo da izbjegava određene lokacije zbog straha od nasilja zbog svoje pripadnosti spolnim i rodnim manjinama”, rekla je među ostalim.

image
Damir Krajac/Cropix

Također, danas se monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, oglasio na Facebooku povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

image
Damir Krajac/Cropix

U tekstu u kojem vjernike poziva na poštovanje svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju, među ostalim izražava žaljenje što još postoje katolici koji se s ovim ne slažu, a od homoseksualnih je osoba zamolio oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, podsjeća N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07