ZLOČIN U VARIVODAMA

Vandali uništili spomenik ubijenim srpskim civilima 1995.

Varivode kod Kistanja ,230410.U mjestu Varivode nocas je razbijen spomen kriz zrtvama stradalim nakon Oluje.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

KNIN/VARIVODE - Nepoznati divljak ili više njih, u petak su tijekom noći oko 02 sata, u selu Varivode kod Kistanja devastirali spomen obilježje stradavanja devet mještana srpske nacionalnosti koji su kao civili pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijeni 28. rujna 1995.godine.

Na mjestu vandalizma, počinitelji su polomili spomenik u obliku pravoslavnog krsta, pri čemu su u podnožju oštetili postavljenu spomen ploču s imenima stradalih.

- Prvu dojavu o devastaciji dobio sam od mještana rano ujutro, došao na mjesto događaja i odmah o svemu obavijestio policiju koja je brzo pristigla - kazao nam je Borislav Šarić, komunalni redar općine Kistanje.

Odmah po dojavi u Varivode su uz pripadnike temeljne policije pristigli, istražitelji, te njihovi kolege forenzičari koji su pristupili očevidu koji je u tijeku.

Spomenik žrtva akutalnih prepucavanja oko preimonvanja ulica?

Spomen obilježje stradalim mještanima Varivoda podignuto je 2004. godine na obljetnicu njihova stradavanja, te su kao žrtve upisani: Jovan Berić (60), Špiro Berić (60), Rajko Berić (69), Mara Berić (70), Mirko Pokrajac (85) Ljubo Dujo Dukić (75) Mara Dukić (70.) Milka Berić (71) i Jovan Berić (75).

Ubijeni su od još uvijek nepoznatih počinitelja, koji su tada tijekom zločina koji se dogodio debelo nakon vojno redarstvene akcije "Oluja", bili obučeni u odore HV-a.

Iako od dana postavljanja spomen obilježja u tada dostojanstvenoom ozračju i pijetetu prema stradavanju nedužnih civila pretežito starije dobi, Varivode nisu bilježile doslovno nijedan incident koji bi dobio predznak međunacionalnog sukoba.

Međutim, posljednja nepotrebna i isforsirana događanja u Kistanjama u svezi preimenovanja ulica i potom nastalih tenzija,vrlo lako se mogu dovesti u kontekst posljedica prisutnog prizemnog politikanstva koji da bude tragičnije, nije mimoišao niti nevine civilne žrtve koje su očito nekome poslužile kao sredstvo političkog obračuna ili stvaranja kaosa.

Milorad Pupovac i savjetnik ministra unutarnjih poslova Ilija Krneta hitno dolaze u Varivode

O ozbiljnosti nastale situacije nakon spozanje o devastaciji spomen obilježja,govori činjenica da je jutros oko 10 sati na mjesto događaja hitno upućen Ilija Krneta, savjetnik ministra MUP-a RH za sigurnost na područjima tzv. posebne državne skrbi.

Ujedno doznajemo da se oko 14 sati u Varivode očekuje dolazak Milorada Pupovca, saborskog zastupnika, predsjednika SNV-a i dopredsjednika SDSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:09