ODBIJENICA HDZ-u

Vanđelić pokušao objasniti zašto je odustao: ‘Ne mislim da je Plenković ljutit na mene...‘

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu objasnio je zašto je odlučio da se neće kandidirati za gradonačelnika Zagreba
Damir Vanđelić
 Srđan Vrančić/Cropix

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu i "bivši potencijalni kanidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika, gostovao je u emisiji Točka na tjedan N1 Televizije. Pokušao je objasniti zašto je odustao od kandidature što je, kako je istaknula voditeljica emisije Nataša Božić Šarić, naljutilo predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

- FZO treba srediti obnovu Zagreba, krapinsko-zagorske županije, a sada izmjenom Zakona o obnovi treba srediti i obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Neću vam reći detalje svog razgovora s premijerom. Želim obnoviti Zagreb što bolje i kvalitetnije, energetski, jednim dijelom će se to ticati i urbane obnove, to je moj najveći motiv i doprinos koji mogu dati. Procjena je da ne trebam trošiti energiju na dvije strane - rekao je.

Na tvrdnju da je šef HDZ-a ljut na njega rekao je da misli da to nije istina.

- Zasuli su ga pitanjima, ali naš odnos je dobar i on cijeni ono što radim, naš razgovor uvijek je bio smiren i usmjeren na ono što radimo zajedno. Dopuštam da on stvari vidi drugačije, ali ja sam odluku donio sam i stojim iza nje. Moguće je da je u pravu. S moje strane, mislim da donosim ispravnu odluku. Imali smo razgovore, to nisu bili pregovori. Očekujem da mi ukaže povjerenje. Veselio bih se da se pronađe bolji čovjek od mene, ako se pojavi, ja ću biti sretan da to preuzme. Ne vidim problem u našoj suradnji. Komisija unutar Ministarstva graditeljstva određuje tko će voditi Fond. Ja imam ugovor od godinu dana, to je već pri kraju. Situacija privremenog ravnatelja ne usporava rad Fonda, daje se prostor svim stranama da se to uradi na najbolji način. Zakon je kompleksan, potrebna je jaka potpora države - rekao je.

Na pitanje što je mislio kada je rekao da je potrebno zajedništvo te smatra li da unutar HDZ-a ono ne postoji, Vanđelić je kazao:

- Poruka zajedništva vrijedi u ovim teškim vremenima. Prije pandemije i potresa svi smo razgovarali o recesiji koja će biti teža, a ljudi ne rade skupa nego trošimo vrijeme. To nije bila politička poruka, nego poruka vezana uz stručnjake koji trebaju biti efikasniji, a nisu jer se vrijeme troši - kazao je.

Vanđelić je rekao kako je na zagrebačkoj političkoj sceni bila u nastajanju šira platforma za izbor gradonačelnika, a to je tražio jer je, kako je rekao, smatra da "vremena pred nama zahtijevaju od svih političkih razina da stavimo glave skupa i radimo zajedno".

Reekao je i kako je stvar njegove osobne prosudbe gdje će biti korisniji, a dodao i da funkcija gradonačelnika nije ugodna.

- Teška je to funkcija, nikome ne zavidim, nije ugodno. Ako će ikakvi osobni animoziteti stajati na putu dobrobiti građana, maknut ću se, ali ja u to ne vjerujem i mislim da to nije poruka takve vrste nego je usmjerena negdje drugdje, a ne u naš odnos. Imam podršku da napravim ono što sam započeo. Mediji bi nam trebali pomoći da fokus bude na obnovi koja je vrlo kompleksna. Pokušavamo kao Fond biti maksimalnio vidljivi, svi su dokumenti na internetu, nema skrivenih troškova niti postupaka, sve se može vidjeti. Volio bih da više razgovaramo o znanosti nego o politici, fokus nam je kriv - rekao je Vanđelić za N1 Televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:06