ŠEF FONDA ZA OBNOVU

Vanđelić: ‘Tempo obnove je spor, Ministarstvo se mora ekipirati, a Horvatu treba pomoć‘

Godinu i tri mjeseca nakon potresa srušene su dvije kuće, nije počela obnova nijedne, barem ne službenim putem
Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić
 Dragan Matić/Cropix

Hrvatska je od Fonda solidarnosti Europske unije za otklanjanje posljedica razornog potresa dobila 5,1 milijardu kuna, a vrijednost zahtjeva za obnovu iznosi 7,6 milijardi. Podaci su to izneseni nakon petog sastanka koordinacije za povlačenje novca iz tog fonda, na kojem je prvi put sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. O obnovi Zagreba nakon potresa u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

- Cjelovita obnova je po zakonu pojam koji se tiče obnove povijesnih i kulturnih dobara. Danas je tema bila javne zgrade. Javne zgrade kao i povijesno-kulturna dobra se po zakonu cjelovito obnavljaju. O tome se i radi, rekao je Vanđelić komentirajući današnju najavu ministra Horvata da ulazimo u proces cjelovite obnove.

Godinu i tri mjeseca nakon potresa srušene su dvije kuće, nije počela obnova nijedne, barem ne službenim putem, sve ovo i dalje ide veoma sporo. Vanđelić kaže da je dinamika obnove spora.

- Treba uvijek analizirati kako je proces izgledao. Prvi zastoj je bio kada su građani trebali podnijeti zahtjeve, ti su zahtjevi sporo pristizali. Danas imamo preko 11400 zahtjeva građana, ti zahtjevi se obrađuju u Ministarstvu i ministarstvo donosi odluke. Ministarstvo je do sada donijelo samo 19 odluka od čega se upravo 3 kuće uklanjaju i idući tjedan će sve tri biti uklonjene, a ostalo su isplate novčanih naknada. Prema prijašnjim rješenjima Fond je isplatio 604 novčane naknade. Prema tome tempo je zaista spor, istaknuo je Vanđelić.

Kaže kako je tempo dolaska odluka iz Ministarstva i dalje spor.

- Kao što sam naglasio Ministarstvo se sada jednostavno treba ekipirati i znam da ministar Horvat radi taj napor ali mu treba pomoć. U Sektoru za elementarne nepogode treba 20 do 30 dodatnih ljudi i to bu trebalo značajno ubrzati donošenje odluka, rekao je Vanđelić za HRT.

Objasnio je da se "usko grlo" procesa obnove stalno seli - prvo su to bili zahtjevi građana, a sada kada su zahtjevi stigli obrada tih zahtjeva u Ministarstvu je spora.

- Nakon što Ministarstvo donese te odluke veliko će opterećenje biti na Fondu koji bi trebao po 50 javnih natječaja dnevno isporučivati. Elementarna je matematika ako do kraja godine želimo obraditi sve zahtjeve građana i pretvoriti u odluke, Ministarstvo treba donositi 80 odluka dnevno a trenutačno ih donose 1 do 2 tjedno, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 13:48