OGLASILI SE

Vanđelićev tim: Sporni ugovor s tvrtkom OMS Ulaganjem nije došao pred Nadzorni odbor Ine

Tvrde da ugovor nije došao pred NO jer on na uvid ne dobiva pojedinačne ugovore, već kvartalna i godišnja izvješća Uprave i revizije

Damir Vanđelić
 

 Boris Kovacev/Cropix

Bivši predsjednik Nadzornog odbora (NO) Ine Damir Vanđelić će se o aferi preprodaje Ininog plina očitovati idućih dana, kazali su u ponedjeljak Hini iz njegovog tima, iz kojega ističu da za vrijeme njegova mandata sporni ugovor s tvrtkom OMS Ulaganje nije došao pred Nadzorni odbor.

Navode kako je problematični ugovor Ine i tvrtke OMS Ulaganje potpisan u listopadu 2021. godine, ali nije došao pred NO jer NO nikad ne dobiva na uvid sve pojedinačne ugovore, već kvartalna i godišnja izvješća Uprave i revizije, unutarnje ili vanjske.

"S obzirom da je suradnja Ine sa spomenutom firmom počela sredinom listopada 2021. prvo gdje se moglo vidjeti neke rezultate te suradnje je u godišnjem izvješću, a Vanđelić je razriješen prije godišnjeg izvješća tako da su njegovi nasljednici mogli vidjeti ako se išta dalo vidjeti iz godišnjeg izvješća o tih prvih dva i pol mjeseca suradnje Ine i OMS Ulaganja", pojašnjavaju u Vanđelićevom timu.

Dodaju kako je procedura kod potpisivanja ugovora takva da direktor predloži Upravi, koja to daje pravnoj službi koja pak daje svoje očitovanje i onda se to stavlja na sjednicu Uprave na glasanje, što znači da je Uprava morala biti upoznata sa svim detaljima ugovora, kazali su iz Vanđelićevog tima.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:12