EUROPSKI TJEDAN

Vandoren: Od prošle godine postignut je spektakularan napredak. Zaključeni su pregovori, potpisan je Ugovor o pristupanju i ratificiran u šest zemalja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je u srijedu u Zagrebu, predstavljajući događanja Europskog tjedna 2012., da je od prošlogodišnjeg tjedna postignut "spektakularan napredak" na putu Hrvatske prema EU.

- Vratimo li se godinu dana unatrag, kada smo najavljivali 12. Europski tjedan, mogu reći da je postignut spektakularan napredak, rekao je Vandoren na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Tada se još, nastavio je, nije znalo ni hoće li se pristupni pregovori uspjeti završiti do kraja lipnja 2011., a do danas su oni i završeni, i potpisan je Ugovor o pristupanju i ratificiran u šest zemalja.

- Na to postignuće mogu biti ponosni i Hrvatska i Europska unija, kazao je Vandoren.

Ministrica Pusić i Vandoren najavili su na konferenciji za novinare središnja događanja tijekom Europskog tjedna u Hrvatskoj, koji se ove godine obilježava 13. put.

Kako su najavili Pusić i Vandoren, u Hrvatskoj će se ukupno održati trideset događanja u organizaciji MVEP-a, Delegacije EU-a u RH i drugih partnera, od čega 12 u Zagrebu a 19 u županijama.

Veleposlanik Vandoren kao ključna događanja izdvojio je Dane EU filma, koji počinju večeras projekcijom talijanskog filma "Kopno" u Kinu Metropolis u MSU-u u Zagrebu, a održavaju se do 9. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Puli.

Uz to, u petak se na zagrebačkom Bundeku održava koncert Ritam Europe 2 gdje je prošle godine, kako je rekao Vandoren, bilo preko 12.000 posjetitelja. Veleposlanik EU-a najavio je i Dan Europe u Splitu i Euro gastro-festival u tom gradu.

Ministrica Pusić kazala je da će u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg), gdje će se održati središnja proslava Dana Europe, od 10 sati MVEP, Delegacija EU-a i države članice informirati građane, dijeliti informativni i promotivni materijal na info pultovima, a bit će organiziran i glazbeno-scenski program na najmlađe.

Na Ekonomskom fakultetu će se 7. svibnja održati "Dan EU" na temu "Mladi u Europskoj uniji - Od hrvatskog studenta do europskog poduzetnika".

Dan kasnije, 8. svibnja u 11,00 sati u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova najavljen je Dan otvorenih vrata gdje bi se trebalo održati predavanje na temu "Hrvatska - 28. članica EU: mogućnosti za mlade", te susret ministrice Pusić s učenicima završnih razreda srednjih škola u Zagrebu.

Ministrica je za 12. svibnja u Samoboru najavila događanje pod nazivom "Sportom u Europu".

Uz to, tijekom Europskog tjedna po hrvatskim županijama održat će se informativna predavanja za učenike srednjih škola i druge ciljane skupine na temu Europske unije, te Međunarodna konferencija o radničkim i socijalnim zadrugama u okviru projekta EU pokreni se!.

Organizirana su između ostaloga i događanja u Sisku (predstavljanje Strukturnih fondova), Slavonskom Brodu (info punkt za građane), Opatiji (Europski ručak s nogu), Zaboku (predstavljanje strukturnih fondova i kohezijske politike) te u Zaprešiću gdje će se održati Središnja proslava Dana Europe za Zagrebačku županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50