‘STIGMA UHLJEBA‘

Vapaj državnih službenika: ‘Godinama trpimo nepravdu. Tražimo da nam se adekvatno plati naš rad i trud‘

Traže da ih se izjednači s državnim službenicima kao što je to u ostatku Europske unije

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

 Goran Mehkek/Cropix

U jeku pregovora Vlade i sindikata o osnovici plaća zaposlenika u javnim i državnim službama, državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva pravosuđa i uprave bore se sami, pišu javne apele i obraćaju se medijima s vapajem da su im primanja ispod egzistencijalnog minimuma.

- Ovim otvorenim pismom državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva pravosuđa i uprave, u medije iznosimo apel, resornom Ministarstvu i Vladi RH te navodimo kako već godinama trpimo nepravdu iz kojeg je nastalo sveopće nezadovoljstvo po pitanju osobnog dohotka, a koji iznosi od 3.500,00 - 5.300,00 kuna te su u isti uključena i dežurstva (jedan sat dežurstva iznosi 1,5-2,5 kn po satu) - upozoravaju službenici koji rade u pravosuđu.

- Postavljamo pitanje da li su ta primanja dostojna i dostatna za život? - nastavljaju i poručuju resornom ministru kako sa "službeničkim radnjama rad na predmetima počinje i završava".

Zahtijevaju da se adekvatno plati njihov rad i trud te da ih se izjednači s državnim službenicima kao što je to u ostatku Europske unije.

‘Državni uhljebi‘

- Dugi niz godina prati nas stigma "državni uhljebi‘‘, nikada to niste opovrgnuli u javnosti, stali iza svojih djelatnika i iznijeli svoj stav kao naše resorno ministarstvo (ministar) te javnosti rekli istinu koju zaslužujemo. Postavlja se i pitanje zašto je unazad par mjeseci, objavljeno toliko novih natječaja u našem resoru, a da se nitko ne javlja na iste! Zašto, pitamo se? Zar nitko više nema želju biti "državni uhljeb‘‘? - ogorčeni su službenici u pravosuđu i dodaju da svi potencijalni kandidati za rad u sustavu Ministarstva pravosuđa i uprave odustanu kada dobiju informaciju o visini osobnog dohotka.

- Posebno ukazujemo da se na svaku objavu natječaja potroše znatna financijska sredstva, a rezultata nema. Sramota! Čija? Naša ili vaša? Ne, gospodine ministre i gospodo iz Vlade RH, vaša je! - prozivaju resornog ministra i podsjećaju ga kako je resorno Ministarstvo u skorije vrijeme napustilo 40-ak ljudi.

- Podsjećamo, ne tako davno, premijer Plenković obećao je sazvati sve sile stručnjaka, da se riješi pitanje koeficijenata u državnim službama, da sve bude pravedno. Što se dogodilo? Jedno veliko ništa i mazanje očiju javnosti! Tko je kriv? Vi Ministre i Vlada RH! - prozivaju i Vladu te upućuju poziv Ministarstvu pravosuđa i premijeru da nešto poduzmu po pitanju njihovih osobnih dohodaka, a prije uvođenja eura.

‘Novca ima‘

Ističu kako osnovicu za izračun plaće službenika i namještenika treba uskladiti tako da minimalni koeficijenti prema njihovim uredbama bez radnog staža umnoškom ne daju manji iznos od minimalne plaće propisane u Hrvatskoj (a sada je taj iznos manji od minimalne plaće i to značajno), a tek na to da se računa minuli rad, dodaci na vjernost i dr.

- Novca ima, to je jasno, samo se postavlja pitanje za koga? Ovaj apel je naš zahtjev da se ovo riješi na obostrano zadovoljstvo, u protivnom bit ćemo prisiljeni paralizirati pravosudni sustav, bez obzira na posljedice - upozoravaju zaposlenici u pravosuđu navodeći kako im je to zadnja opcija, ali je ostvariva ako se ne udovolji njihovom zahtjevu da im osobni dohodak bude dostojan radnika.

- Radimo i trudimo se te smatramo da bi trebali biti adekvatno plaćeni za svoj rad. Podržavamo pregovore sindikata, ali ne pristajemo na bijednih 4%, te zahtijevamo povećanje od minimalno 13%, uz korekciju koeficijenta koji ne bi trebao biti ispod 1. - ističu nezadovoljni službenici u pravosuđu uz poruku da im je voda došla do grla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:14