RODITELJI SE 'IZMOTAVAJU'

VAPAJ NASTAVNIKA 'Zbog e-dnevnika više nitko ne dolazi na informacije, strašno se pogoršao uspjeh učenika!'

Split, 230114.Ucenici Osnovne skole Manus predvodjeni uciteljicom Ilijanom Dominovic jedni su od prvih u Splitu koji su poceli koristiti elektronske dnevnike poznatije kao E Dnevnik.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Potpuno otuđenje! To su masovna nedolaženja. Shvatili su e-dnevnik kao dobar izgovor da više ne moraju dolaziti u školu. Radim u prosvjeti 20 godina i prvi put ove godine došla sam u konflikt s roditeljima. Zamislite, neki od njih u školi su se na informacijama pojavili prvi put u ovoj školskoj godini tek prije dva tjedna. Čak su i pozive da dođu u školu proglasili uznemiravanjem. Kažu, zašto bi dolazili, ionako od doma sve vide. A to čak nisu problematične obitelji!

Priča to za Slobodnu Dalmaciju Tamara Šoić, profesorica hrvatskog jezika i razrednica u riječkoj Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju, koja se, poput mnogih njezinih kolega, našla u situaciji da osjeti najgoru stranu jedne inače dobre i korisne ideje. Informatizacija škola i uvođenje e-dnevnika donijelo je mnogo dobra u osuvremenjivanju nastave, ali i omogućilo roditeljima brze i precizne uvide u školska postignuća njihove djece doslovno iz dnevnog boravka.

Ocjene, bilješke nastavnika, izostanci, raspored lektira ili pisanih zadaća, sve to iz e-dnevnika, uz korištenje interneta i šifri koje dobivaju djeca, roditelji mogu u kratkom vremenu vidjeti na svojim laptopima i mobitelima. U vremenu kada najavljujemo velike projekte digitalizacije škola, uvođenja tehnologija koje će djecu smjestiti u svijet 21. stoljeća, sve više nastavnika ukazuje na minuse koje takvo osuvremenjivanje donosi.

Oduševljenje učitelja u nekim je školama, iako su svi složni da ovaj sustav ima brojne prednosti, donekle splasnulo kada su vidjeli da je moderna tehnologija polagano počela kidati izravne veze roditelja sa školom.

Preopterećenost, nešto duže radno vrijeme, brojne obveze ili jednostavno zaključak da ionako sve vidiš iz vlastitog doma, poslužili su kao dobar izgovor za 'izmotavanje' roditelja od odlazaka na informacije.

- E-dnevnici su izvrsni, međutim, kada je riječ o dolasku roditelja, nešto se mora mijenjati, ako treba i zakonski. Primjećujem i da se strašno pogoršao uspjeh učenika. Dolazak roditelja izravno u školu ipak može poslužiti kao nekakav korektiv – poziva profesorica Šoić.

- Na roditeljske još nekako dolaze, ali na informacije mnogo manje. Lagana otuđenost je ono što primjećujemo, premda bi dolazak na informacije trebao ostati poveznicom roditelja i škole – slaže se Ljiljanka Kordić, profesorica tjelesne kulture i razrednica drugog razreda u zagrebačkoj Osmoj gimnaziji "Tituša Brezovačkog". I ona pozdravlja ideju e-dnevnika, međutim, naglašava, roditelji bi morali naći više vremena za svoje dijete.

- Ono što individualno možete raspraviti s razrednikom, sigurno ne možete u grupi na roditeljskom sastanku. Taj kontakt oči u oči moramo zadržati - poziva ova profesorica.

E-dnevnici uvedeni su 2011./2012. godine, a do danas su stigli u gotovo 550 osnovnih i srednjih škola, piše Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. prosinac 2020 21:55