MASOVNI TURIZAM

VAPAJ STANARA IZ ZADRA 'Zbog buke i smrada više ne otvaramo prozore, ne možemo ni rublje sušiti, a kuhari su nam po ulazu gulili krumpire...'

 
 Luka Gerlanc / Hanza media

Jedan stanar duboko je razočaran stanjem jedne od najfrekventnijih ulica na Poluotoku – Ulice Borelli. Naime, kako navodi ovaj Zadranin, koji je želio ostati anoniman, život u tom dijelu grada postao je u najmanju ruku – neizdrživ.

"Stanari ove ulice uopće više ne otvaraju svoje prozore. Što zbog buke velikog broja klima-uređaja i novopostavljene ventilacije nedavno otvorenog lokala "Deja Brew", a što zbog smrada dima cigareta iz tih istih ventilacijskih uređaja", napisao je ljutiti stanar, koji je u svojoj spavaćoj sobi, koja se nalazi tek tri metra od tih uređaja, nedavno uspio izmjeriti čak 92 decibela buke, što je potkrijepio i slikom.

"Ti uređaji rade non-stop, od trenutka kada se pub otvori i puno kasnije nakon što im je navedeno radno vrijeme, koje je navodno do ponoći, ali, da ponovim, uređaji rade često i do 1.30 ujutro. Buka uređaja tako traje i po 19 sati dnevno", napisao je stanar, te dodao kako u kasnim noćnim satima, kad se konačno isključe ti uređaji, osoblje počinje slagati i razbacivati prazne boce, i to redovito čine uz širom otvorena vrata skladišta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Derutna stara zgrada

Njihovo se skladište nalazi u podnožju vrlo derutne stare zgrade koja doslovno samo što se ne sruši.

"Zidovi su počeli jako pucati zbog neodržavanja, ali djelomice i zbog gradskih vibracija, pa ćete tako, ako budete obilazili taj dio, vidjeti da se kompletna strana zgrade u Ulici Kraljskog Dalmatina morala postaviti na metalnu šipku kako zid ne bi propao, što će se sasvim sigurno dogoditi, a upravo kod te šipke su i vrata skladišta puba 'Deja Brew'", istaknuo je stanar, te priložio sliku vrata i šipke koja "drži" zgradu.

Kako ističe u svojim pritužbama medijima, u Ulici Kraljskog Dalmatina, možda najužoj uličici na Poluotoku, nalazi se više od 20 klima-uređaja.

Luka Gerlanc / Hanza media

"Na istom tom potezu, u prostoru bivše 'Dalme', otvoren je čitav niz apartmana. Vlasnik je s jedne strane (Kraljskog Dalmatina) stavio tri vanjska klima-uređaja, a na ulazu Borelli 10, čak pet, i to na takav način da stanari s prvog kata više na mogu staviti ništa duže od košulje na 'koloduru' za sušenje jer im te klime smetaju.

Klima-uređaji su im postavljeni točno ispod balkona i ni za jedan klima-uređaj nitko nije pitao stanare", objasnio je ovaj razočarani stanar, tvrdeći da ti uređaji "debelo opterećuju zgradu, jer i vlasnici stanova naravno imaju svoje klime, na što imaju i pravo s obzirom da su vlasnici".

Fascinantno mu je da se ovakav "Divlji zapad" događa preko puta suda i policije te stotinjak metara od zgrade gradske uprave.

Istaknuo je u mailu kako se u tom "uskom grlu" Poluotoka gradi i novi hostel, čije gradilište, od prvog dana, što je zakonski propisano, uopće nije ograđeno ni zaštićeno, niti je postavljena ploča s podacima tko je investitor, tko izvođač radova, naziv investicije itd.

"Stanari ulaza 10B već gotovo godinu dana žive u prašini i ne mogu ni rublje staviti da se suši, a stubišta i rukohvati su im stalno prekriveni prašinom te ih moraju čistiti više puta dnevno.

Kako izgleda gradilište stanarima ispred stanova, možete također vidjeti na fotografijama u prilogu maila", napisao je, dodavši kako je isti taj ulaz već imao veliku poplavu zbog probijanja cijevi u hostelu "Down Town" i cijela je zgrada, od drugog kata do podruma, bila pod vodom, što su stanari sanirali iz svoje pričuve, piše Slobodna Dalmacija.

Luka Gerlanc / Hanza media

Ulaz kao kuhinja

Nije ovaj stanar štedio na riječima te je napisao kako je ulaz Borelli 10 već godinama "poprište šizofrene turističke ponude, u kojem je restoran koji je donedavno poslovao u ulazu cijeli taj ulaz zapravo koristio kao svoju kuhinju".

Luka Gerlanc / Hanza media

"Kuhari i osoblje su skuhanu paštu i salate držali u lavorima po cijelom portunu, na podu su gulili krumpire te sušili kuhinjske krpe po cijelom ulazu, vrlo često tako što bi ih samo prebacili preko kanalizacijskih cijevi.

Osoblje restorana presvlačilo se po ulazima, pa smo nerijetko na njih usred noći znali nabasati kako po ulazu hodaju samo u gaćama", zaključio je svoje obraćanje medijima i nadležnim službama ovaj stanar, nadajući se kako će njegov mail, za početak, potaknuti male promjene, kao, na primjer, rješavanje buke ventilacija s početka priče.

Grad Zadar: Poslana je inspekcija

Na novinarski upit vezano uz mail ljutitog stanara, vrlo brzo smo dobili odgovor Robertina Dujele, pročelnika za komunalne djelatnosti Grada Zadra, koji prenosimo u cijelosti.

"Dobili smo mail i komunalni redari će postupati u dijelu svojih ovlasti. Navedeni su u podnesku i detalji koji nisu u nadležnosti komunalnog redarstva. Zahvalili smo na ukazanom 'stanarima' i vjerujem da će isti biti zadovoljni reakcijom u našem dijelu ovlasti", stoji u mailu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 11:01