POSJETILA GA PETIR

VAPAJ VELJKA MARIĆA IZ SRBIJE 'Bolestan sam, ne dobivam lijekove. Samo želim nazad u Hrvatsku'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

SISAK - „Tražim da se pokrene rješavanje mog slučaja, da mojim mukama dođe kraj i da dođem u Hrvatsku“ rekao je Veljko Marić hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir, koja ga je u utorak posjetila u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici.

Eurozastupnica Petir je jedina hrvatska dužnosnica koja je pritvorenog hrvatskog branitelja posjetila u srbijanskom zatvoru. Kaže kako je Veljko narušenog zdravlja, ne dobiva lijekove, te je 40 dana bio bez antibiotika. Petir mu je donijela hranu i druge potrepštine jer si Marić sam kuha kad ima što, obzirom da je zatvorska hrana nejestiva.

- Posjetila sam ga uoči Božića kako bi mu pokazala da nije sam i da nije zaboravljen te ga izvijestila da sam njegov slučaj otvorila u Europskom parlamentu te mu obećala da neće stati na tome, ističe Petir.

Prilikom razgovora Marić joj je rekao da nije kriv i da je žrtva sustava te nije skrivao ogorčenje hrvatskim vlastima koje su ga ostavile u Srbiji.

Zastupnica Petir mu je rekla da će tražiti sastanak s hrvatskim ministrom pravosuđa kao i ministricom vanjskih poslova kako bi od njih zatražila da poduzmu potrebne korake za Marićevo transferiranje u Hrvatsku, budući da je on izrazio sumnju u to da je takav zahtjev ikad upućen. Ujedno je najavila prigovor na izvješće o napretku Srbije u pristupanju EU ukoliko se stanje ne promijeni.

Ministra branitelja javno je pozvala da osigura novac za odvjetnika Veljka Marića.

- Veljku Mariću se krše ljudska prava jer proces protiv njega traje 5 godina i ne nazire mu se kraj. Veljko Marić je državljanin EU, Hrvatska je članica EU i sukladno tome treba zaštititi prava svog državljana, rekla je nakon posjeta Mariću Marijana Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:01