APEL

VAPAJ ZAGREBAČKIH ZUBARA: 'NE DOLAZITE NAM U ORDINACIJE!' Stomatologinja opisala nevjerojatne epizode s ljudima koji žele pregled pod svaku cijenu

 
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Zagrebački stomatolozi preklinju građane da ne dolaze u ordinacije osim ako nije hitno. Sudeći po velikom broju telefonskih poziva i dolazaka, unatoč krizi s koronavirusom, mnogi građani su se osokolili te bez straha i odlučno žele obaviti stomatološke usluge. A straha bi sad itekako trebali imati.

Jer svaki odlazak zubaru, upozoravaju na to stomatolozi za Jutarnji list, itekako predstavlja veliki rizik.

- Nemojte nam dolaziti u ordinaciju ako nije hitno. Mogućnost zaraze je velika. Vi ste nam na istoj udaljenosti kao i mobitel na uhu kad telefonirate. Nemamo jednokratne zaštitne maske ni rukavice na svakog pacijenta. Ako palimo turbinu u ordinaciji, opasnost je još veća. Budite odgovorni prema sebi i prema drugima - apel je jedne zagrebačke zubarice iz Doma zdravlja. Otkrila nam je kako njezinu ordinaciju građani unatoč situaciji neumorno zovu i u nju dolaze, a nisu hitni slučajevi.

- Jučer je otac s troje djece želio doći na redovni kontrolni pregled. Nije želio prihvatiti činjenicu da se kontrole pomiču zbog specifičnosti situacije u kojoj se svi nalazimo. Objasnili smo mu da primamo samo hitne slučajeve, pacijente s traumom, bolovima, otečene. Na to je rekao da će onda reći da ga boli zub pa da ga se mora primiti. Opet smo mu pokušali objasniti izvanredne okolnosti pa je završio razgovor s pitanjem: 'Hoćete vi dakle reći da ja ne mogu k vama doći?'

Nije to sve. Jedan je čovjek došao popraviti zub. Rekao je da mu je plomba ispala prije tri mjeseca. I eto, on je sad došao jer nema gužve - ogorčeno će zagrebačka zubarica koja nema iste privilegije kao i privatnik i koncesionar pa da kaže kako, sve dok vlada koronavirus, ne želi raditi.

Na stomatologe se, pojašnjava, stvara veliki pritisak.

- Vidi se iz aviona kad nekog boli zub, a ljudi govore da boli, a ne boli. Mogućnost zaraze je veća nego inače i žalosti me da se to, ni ponavljajući ljudima, ne može objasniti. Apeliram na građane da odlaze zubarima samo ako ih doista boli - zaključuje stomatologinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:53