NOVI DETALJI O PREVARI

'VARAO SAM BANKE, PRAZNIO TUĐE RAČUNE I NOVAC NOSIO ŠEFU ŠTETIĆU' Priznanje sina šefa policije

Burušić je policiji rekao da je bio dio šire skupine prevaranata koji su varali velike tvrtke

- Svi papiri od tvrtke FM Film dolazili su preko Kiće i Radovana Štetića jer je tvrtka FM Film zapravo bila Štetićeva.

Njima sam morao davati najveći dio novca od podignutih zajmova. Naprimjer, od 11.000 podignutih kuna koje bi mi dale osobe što su podigle zajam, ja bih zadržao samo tisuću, a ostatak sam davao Kići i Štetiću.

Ne znam u kojem su omjeru oni to međusobno dijelili. I tvrtka Prazz d.o.o. bila je Štetićeva tvrtka - izjavio je Saša Burušić, sin načelnika PU zagrebačke Gorana Burušića, iznoseći svoju obranu u slučaju prijevara i izrade lažne dokumentacije, na temelju koje su podizani zajmovi u novčarskim ustanovama.

Kićo, kojega je mladi Burušić spominjao u svom iskazu, je Mario Kičić, koji je u srijedu uhićen zajedno s Radovanom Štetićem i nekoliko suosumnjičenih osoba za sustavne prijevare preko dva spomenuta i još četiri poduzeća.

Premda priznanje Saše Burušića nije bilo presudno za proširenje ove istrage, iznio je niz zanimljivih podataka o tome kako je postao dio mreže prevaranata. Opisao je kako je u posao s fiktivnim sređivanjem zajmova upao 2009., nakon što je dobio otkaz u Hypo banci jer je, navodno, tijekom vikenda koristio službeni automobil za privatne svrhe.

Preko zajedničkog prijatelja upoznao je Kičića, inače vlasnika jednog lokala na Malešnici, te Tibora Vargu. Oni su mu, kaže, dali ideju da se uz pomoć poznanstava sa službenicima Hypo banke počne baviti tzv. sređivanjem minusa. To je značilo da je svojim prijateljima uz pomoć “prilagođenih” platnih lista sređivao da odmah dobiju dopuštene minuse u iznosu od 300 posto prikazane plaće. Između ostaloga, Burušić je naveo da mu je Varga donosio dokumentaciju od niza tvrtki, pa tako i od poznatih tvrtki poput HT-a, Hidrocomerca i City Expressa. Uglavnom bi u dokumentaciji prikazivali da je osoba koja traži minus tek počela raditi i da joj je isplaćena prva plaća, otprilike 7000 kuna.

Nakon što bi u banci na takav način sredio dopušteni minus, ispraznili bi račun do kraja, dakle podigli bi 21.000 kuna.

- Od toga bi osoba na koju je otvoren račun zadržala 50 posto, a ja bih preuzeo ostatak, oko 10.000 kuna. Sebi bih zadržao oko tisuću, a ostatak bih dao Kići ili Vargi - istaknuo je Saša Burušić, opisavši kako je ubrzo počeo sve više surađivati sa spomenutom ekipom.

Inspektorima sam još prije godinu dana sve ispričao

Saša Burušić sve je ispričao policajcima iz 7. policijske postaje još u travnju 2012. Ustvrdio je da je dvojici kriminalista, koje je i imenovao, pokazao sporne tvrtke i kreditne zadruge iz kojih je podizao novac. Oni su mu, kaže, rekli da o tome ne govori, a oni će podatke dostaviti PN USKOK-u. Savjetovali su mu da u te prostore ne navraća, jer će biti pod nadzorom.

No, negdje je zapelo. Šira istraga pokrenuta je tek nakon što je ove godine zbog nekoliko pojedinačnih slučajeva prijevara uhićen Burušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 09:27