NAPREDNA SREDINA

Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji u školama učenicama dijeli besplatne higijenske uloške

Sponzora za uloške uvijek ima, a najveći je lokalna tvrtka Colas, u kojima generacije učenika škole obavljaju praksu
Higijenske potrepštine u toaletima škole
 Privatna arhiva

Zastupnice HDZ-a koje su u saborskoj raspravi o prijedlogu dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila s 25 na pet posto i time smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol, stale za govornicu, izazvale su svojim stavovima lavinu negativnih reakcija.

Među onima koje je, kako kaže, sablaznio njihov narativ, poput onoga da "žene nisu počele menstruirati kad je ova Vlada došla na vlast", i mladi je gradski vijećnik varaždinskog SDP-a Lovro Lukavečki. On je proljetos, s promjenom gradske vlasti, bio inicijator ideje o besplatnim ulošcima za sve učenice gradskih škola, kojima su oni potrebni, što se s početkom školske godine počelo i provoditi.

image
Ravnateljica Snježana Klarić
Privatna arhiva

Varaždinskim je učenicama dosad tako podijeljeno 2200 paketa higijenskih uložaka, a uskoro će se, prema najavama gradske pročelnice za obrazovanje Danijele Vusić, sjesti i zbrojiti prvi rezultati te kampanje.

- Pustili smo da prođu dva mjeseca od početka podjele higijenskih uložaka kako bismo vidjeli eventualne nedostatke procesa i proveli dodatne edukacije prema potrebi - rekla je pročelnica Vusić.

Varaždin je prvi grad koji daje besplatne menstrualne potrepštine za učenice, ali varaždinska srednja Strojarsko-prometna škola kao prva je škola u Hrvatskoj još lani u ožujku, prigodno u povodu Dana žena, počela s podjelom higijenskih uložaka. Ideju je inicirala prva ravnateljica u povijesti škole Snježana Klarić.

image
Higijenske potrepštine u toaletima škole
Privatna arhiva

- Jedno me riječko istraživanje, koje je pokazalo da učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene, navelo da naše učenice besplatno opskrbljujemo ulošcima. Ispočetka su ih morale negdje uzimati, da li kod pedagoga ili nekoga, ali sad smo pronašli najbolju varijantu, "dispenzere". Nismo ih kupovali, skupi su, nego smo u školskim radionicama izradili limene kutije, oblijepili ih šarenim tapetama i stavili u ženske zahode. Imamo ih šest, a naši su "dispenzeri" jednako u toaletima za učenice i žensko osoblje - zadovoljna je procesom ravnateljica.

image
Higijenske potrepštine u toaletima škole
Privatna arhiva

Sponzora za uloške uvijek ima, a najveći je lokalna tvrtka Colas, u kojima generacije učenika škole obavljaju praksu i poslije se zapošljava. Koliko je točno dosad potrošeno uložaka, ne zna se, nitko ih ne broji.

Rasprava u Saboru za ravnateljicu Klarić je posve promašena, kao i za Lovru Lukovečkog koji je oštar:

- Apsolutno podržavam inicijativu zastupnice Mrak Taritaš i neizmjerno mi je žao što će zastupnice HDZ-a, kako su svojim istupima dale do znanja, glasati protiv manjeg PDV-a na higijenske uloške. I to samo zato što se radi o prijedlogu oporbe. Drugi razlog ja ne vidim. I to im nije dosta, nego još za govornicom iznose nonsense od kojih je sram i one koji to slušaju. Pa nebulozno uspoređuju higijenske uloške s britvicama za brijanje za muškarce. Argumentacija da žene nisu počele menstruirati kad je Andrej Plenković došao na vlast sramotna je. Zašto sad ne pogledaju iskustva u zemljama EU kojima inače toliko vole pripadati. Alati za smanjivanje PDV-a postoje, ali nema volje da se oni i provedu - zaključuje Lovro Lukavečki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:11