NOVA INICIJATIVA

Varaždin postaje prvi grad koji financira rad psihologa u osnovnim školama koje ih nemaju

„Zbog toga je izuzetno važno da tamo gdje država ne odrađuje svoj dio posla uskaču jedinice lokalne samouprave“

Zagreb, 141221.
SDP.
Izjave za medije Pedje Grbina i Ivane Markovic.
Na fotografiji: Pedja Grbin.

 Tomislav Kristo/Cropix

Varaždin će biti prvi grad koji će financirati rad psihologa u osnovnim školama koje ih nemaju kako bi se smanjili negativni psihološki efekti uzrokovani covidom-19, najavili su u utorak predsjednik SDP-a Peđa Grbin i začetnik inicijative, SDP-ov gradski vijećnik Lovro Lukavečki.

Predsjednik SDP-a uvodno je ocijenio da država ne ulaže dovoljno u obrazovanje i njegovu kvalitetu.

„Zbog toga je izuzetno važno da tamo gdje država ne odrađuje svoj dio posla uskaču jedinice lokalne samouprave“, rekao je Grbin.

Istaknuo je da je Varaždin s novim SDP-ovim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem pokazao da se može riješiti pitanje produženog boravka i statusa učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku.

Dodao je da se u gradu vodi kvalitetna i pametna politika stipendiranja, da se radi na izjednačavanju cijene privatnih i gradskih vrtića te da je Varaždin u borbi protiv menstrualnog siromaštva, pogotovo u školama, postavio temelje koje danas slijedi cijela Hrvatska.

„Ipak, to kvalitetno obrazovanje je u posljednje dvije godine načeto nečim na što nitko od nas nije računao. Pandemija koronavirusa i pritisci koje je donijela na zdravstveni sustav su ogromni, a vidljivi su i na sustavu obrazovanja“, rekao je Grbin.

Istaknuo je da su učenici i nastavnici radili u nemogućim uvjetima.

„Online nastava je jedan tjedan počinjala, drugi tjedan prestajala. U petak nisi znao kako ćeš u ponedjeljak ići u školu. Danas imamo priču sa svakotjednim testiranjima koja su u jednom trenutku obvezna, a u drugom ne. Suluda politika dovodi do toga da je pomoć potrebna“, rekao je predsjednik SDP-a.

„U socijalnoj državi pomoć bi trebala osigurati država, no tamo gdje ona ne zna ili neće moraju djelovati jedinice lokalne samouprave“, dodao je.

Predsjednik Odbora za mlade varaždinskoga Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo da su nakon konzultacija s ravnateljima, roditeljima, učenicima i strukom gradskoj upravi predložili da financira zapošljavanje psihologa u osnovnim školama koje ih nemaju, to jest kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odobrilo zapošljavanje.

„Nedopustivo je da sva djeca, svi učenici, nemaju jednaku skrb, jednaku dostupnost psihologa“, rekao je Lukavečki te najavio osnutak koordinacije osnovnoškolskih psihologa.

U Varaždinu četiri škole nemaju psihologe.

„Ako neće država, onda će grad. Mi imamo sredstva u proračunu koja ćemo osigurati rebalansom u ožujku“, najavio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37