BIRA SE GRADSKO VIJEĆE

Varaždinci nisu pretjerano zainteresirani za izvanredne izbore: Do 16 sati glasalo ih je 22 posti

HDZ je pomogao skupiti potpise Ivanu Čehoku, a SDP listi Budimo grad. Samo je SDP imao nekoliko jumbo-plakata, a Čačić je obilazio četvrti

Damir Habijan (HDZ)

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na izvanredne izbore za Gradsko vijeće Varaždina očekivano je izašao rekordno mali broj glasača. Prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati izašla su 8.398 birača, što je 22 posto od ukupnog broja birača.

Čini se da Varaždinci ne vjeruju kako će biranje novih vijećnika, njih 21, donijeti i te kako potrebne promjene u mrtvoj gradskoj politici. Grad je bio talac dvogodišnjih međusobnih opstruiranja u Vijeću, omogućenih raspadom vladajuće koalicije SDP-a, Reformista i nezavisne političke platforme Budimo grad. Platforma pod vodstvom Dubravke Novak isprva je podržavala SDP, zbog čega su ih napustili gradski odvjetnici Ana i Hrvoje Petrić te ih ostavili znatno oslabljenima. Dvojac je u Vijeću bio nezavisni, a na ove izbore ne izlaze. Gradonačelnik je izgubio većinu i Grad je bio paraliziran.

Rušenje proračuna

Situacija je kulminirala rušenjem proračuna koje je dovelo do izvanrednih izbora uoči polovice mandata Vijeća izabranog na lokalnim izborima 2021. godine.

Razjedinjenosti varaždinske gradske politike svjedoči i činjenica da je predano čak devet lista sa 189 kandidata. Dvije trećine njih na izbore je izašlo samostalno, HDZ ima HSU za partnere, Reformisti umirovljenike, a koalirali su HNS-HSLS-HSS braće Radić-Laburisti.

No, postizborne koalicije nisu tajna. Za natpolovičnu većinu borit će se SDP i Reformisti s jedne te HDZ i HSU s vrlo vjerojatno listom Davora Patafte i listom Ivana Čehoka s druge strane. Iako se izjašnjavaju kao nezavisni i najavljuju samo "suradnju po projektima", vjeruje se da će se vijećnici s liste Dubravke Novak opredijeliti za SDP i Reformiste. Most, Hrvatske suvereniste i koaliciju HNS-HSLS-HSS braće Radić-Laburisti zasad nitko ne vabi na svoju stranu. Nitko ih, naime, ne uzima ozbiljno, što bi osobito trebalo zabrinuti HNS čija je baza još donedavno bila upravo sjever. Koaliranjem s HDZ-om na nacionalnoj razini izgubili su rejting i povjerenje birača. Suverenisti bez Ladislava Ilčića nemaju ni lokalno niti jedno poznato ime, kao što i Most bez Roberta Podolnjaka djeluje očajnije nego što to jest.

image

Ivan Čehok (Nezavisni)

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Opcije i stranke uoči izbora se uopće nisu trudile oko birača. Samo je SDP imao nekoliko jumbo-plakata, a Radimir Čačić obilazio je gradske četvrti i zvao građane na "Kavu s Čačićem". Veteran se nada mjestu predsjednika Gradskog vijeća. Liste su bile sastavljane uz međusobnu pomoć i nevjerodostojne su, Varaždin je mali grad i takvo što ne može ostati tajna. HDZ je pomogao prikupiti potpise Ivanu Čehoku, a SDP platformi Budimo grad. Potonji su sakupljali za politiku nezainteresirane simpatizere da bi uopće mogli predati listu, na listi Davora Patafte su dvojica novinara njegovih lokalnih novina.

image

Radimir Čačić (Reformisti)

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Raspad Budimo grad

SDP je sam, moglo bi se reći, izazvao izbore. Osim što su nizom poteza, poput imenovanja bez natječaja, od sebe otjerali dotad sklone vijećnike, gradonačelnik Neven Bosilj odbio je prijedlog proračuna staviti na novo glasanje nakon što mu on nije prošao u studenome. Također, dio vijećnika zamjerio mu je davanje posla odvoza varaždinskih bala tvrtki Petra Pripuza, i to za puno veći novac od dotadašnjih prijedloga rješenja krucijalnog pitanja u Varaždinu. Bosilj je zaključio da na ovim izborima ima šansu osvojiti više mandata, koje mu je na prošlima oteo Budimo grad.

image

Neven Bosilj (SDP)

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Najveći će gubitnik, vjeruje se, biti upravo Dubravka Novak, na lokalnim izborima nositeljica liste platforme Budimo grad, a na ovima liste koja nosi njezino ime. Mnogi im neće oprostiti što su prokockali raritetnu priliku da zaustave vrtnju u krug varaždinske gradske politike. Od aktivista su se uspjeli premetnuti u oporbu kakve se politički veterani najviše boje jer izrasta iz bunta naroda, ali kakvu na kraju ipak progutaju. Oni iskusni koji su dali politički štih za opstanak u Budimo grad su otišli, a Dubravka Novak je jednostavno preblaga osoba da bi se izborila u hrvatskom političkom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:39