ČEKA SE U REDU

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj postrožila mjere pri ulasku kupaca u trgovačke centre

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama, na Kapucinskom trgu u središtu grada otvoreno je i klizalište
 snimio čitatelj

Varaždin u nedjelju slavi Dan grada. Epidemiološka situacija i dalje je loša.

Od subote je Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj u kojoj se na ulazu u shopping centre kupcima mjeri temperatura. Ispred centra Lumini, uz varaždinsku zaobilaznicu, kupci strpljivo čekaju da im zaštitari izmjere temperaturu. U nedjelju poslijepodne, red je bio dugačak dvadesetak metara.

U subotu navečer, prvoga dana naplate kazni za prekršitelje mjera, prvi put izostale su subotom redovite fešte po vikendicama na Varaždin Bregu, a koje su među glavnim izvorištima zaraze.

Mnogi Varaždinci zaposleni su u radno intenzivnoj industriji pa je u otvorenim tvorničkim pogonima lako prenijeti zarazu desecima drugih. Testiranje po pogonima još uvijek nije masovno zaživjelo.

Vjeruje se da u lovu na rokove za inozemne naručitelje - Varaždinska županija najveći je izvoznik u Hrvatskoj - poslodavci signaliziraju radnicima da samoizolacija nije poželjna.

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama, koje su u ovoj županiji uvedene prije nego u ostatku Hrvatske, na Kapucinskom trgu u središtu grada otvoreno je klizalište. Postavljene su i kućice za Advent, ali one su zabranom sajmovanja ostale zatvorene.

image
eVaraždin
image
eVaraždin

Budući da su strože mjere donesene tek prije desetak dana, još je rano očekivati konkretne rezultate. Za značajnije smanjivanje brojki treba proći tri do četiri tjedna.

Iako je u zadnjem tjednu zabilježeno 1782 slučaja, što je 313 manje nego u tjednu ranije, broj zaraženih na 100.000 stanovnika i dalje prelazi 1000, što je gotovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka.

U bolnici leži 257 bolesnika s teškim simptomima, na respiratoru ih je 20.

Od početka pandemije Varaždinska županija ukupno je imala 10.225 osoba zaraženih covidom-19.

Svečana sjednica povodom Dana Grada održana je u petak, kad se putem videolinka uzvanicima u HNK Varaždin obratio i premijer Andrej Plenković.

Istoga je dana saborska zastupnica Reformista, Natalija Martinčević, u Hrvatskom saboru varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka nazvala primjerom neefikasnosti domaćeg pravosuđa. Martinčević je replicirala na izvješće predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o radu domaćih sudova.

- Gospodin Čehok uhićen je 2011. kad je također bio gradonačelnik te je morao podnijeti ostavku. Protiv njega su podignute četiri optužnice za nanošenje štete gradu Varaždinu, teške više od 100 milijuna kuna. Nakon 10 godina sudskih procesa, po tri optužnice - ništa, niti nepravomoćne presude. Baš ništa. U jednoj, nepravomoćna osuđujuća presuda na zatvorsku kaznu od dvije godine, izrečena 2018. Nakon toga 2,5 godine opet tišina.

U ovom trenutku Čehok je ponovno gradonačelnik koji odlučuje upravo o ovim ugovorima za koje je optužen i nepravomoćno osuđen, postavljam jednostavno pitanje Vama kao odgovornoj osobi, hoćete li dozvoliti da građani grada Varaždina budu i dalje taoci nemara, nerada ili nesposobnosti sudstva? Ili ćete im nakon 10 godina, a prije lokalnih izbora, reći je li njihov gradonačelnik kriminalac ili nevin čovjek? - rekla je Martinčević.

Zastupnica je najavila upućivanje prijedloga zakona kojim bi se presude u nadležnosti Uskoka donosile najkasnije u roku tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51