OD IZVORA DO MORA

Varaždinske Toplice akcijom čišćenja žele potaknuti sugrađane da brinu o okolišu

Budu li proglašeni najboljim malim gradom, nagradu od 15 tisuća eura iskoristit će za pošumljavanje dijela grada

Od izvora do mora - Varaždinske Toplice

 Coca-Cola/

Građani Varaždinskih Toplica u subotu su udružili snage u akciji čišćenja prikupljanja ambalažnog otpada koju su nazvali “Zajedno za čiste Toplice.” Riječ je o akciji koja se održava u sklopu velikog ekološkog projekta Od izvora do mora koji i ove godine organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Cilj mu je potaknuti svijest o važnosti zaštiti prirode i primjerenom odlaganju ambalažnog otpada.

Vrijednost projekta prepoznalo je više od 70 stanovnika ovog malog grada na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja. Nakon što su se okupili na Trgu Republike, obišli su lokacije na kojima su ranije primijetili nesavjesno bačen ambalažni otpad.

image

Od izvora do mora - Varaždinske Toplice

Coca-Cola/

Dragicu Ratković, gradonačelnicu Varaždinskih Toplica, veseli što se i ove godine akciji priključio velik broj volontera.

“U vremenima kada svako kućanstvo na svome pragu ima spremnike za razvrstavanje otpada i kada postoji mogućnost da se sve vrste otpada ostave potpuno besplatno u reciklažnom dvorištu, nažalost i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji ambalažni otpad odbacuju u prirodu. Ovom akcijom smo ga prikupili i odgovarajuće ga zbrinuli“, poručila je Dragica Ratković.

Njezin grad trudi se postati zelena, očuvana i održiva sredina pa se uključivanje u projekt Od izvora do mora samo nadovezalo na njihove prijašnje aktivnosti. Gradonačelnica ističe da s najmlađima već u dječjim vrtićima i u osnovnoj školi rade na edukaciji o odvojenom prikupljanju otpada, ali i važnosti očuvanja okoliša u kojem živimo.

image

Od izvora do mora - Varaždinske Toplice

Coca-Cola/

“Odgajamo buduće naraštaje koji su itekako svjesni da je planet na kojem živimo naš jedini dom te da je na svima nama velika odgovornost da ga čuvamo. Primjećujem da je u prirodi svake godine sve manje ambalažnog otpada, što znači da naši napori daju pozitivne rezultate“ – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Budu li proglašeni najboljim malim gradom, Varaždinske Toplice nagradu od 15 tisuća eura iskoristit će za pošumljavanje parka uz groblje. Sadnja stabala im je vrlo važna jer bi od proširenja zelenih površina građani imali višestruke koristi.

“Osim što će doprinijeti smanjenju količine ugljikova dioksida i reguliranju temperature, projekt će poboljšati izgled grada, povećati biološku raznolikost, a među građanima potaknuti osjećaj zajedništva i odgovornosti prema okolišu”, uvjereni su u gradu s najstarijim termalnim toplicama u Hrvatskoj.

image

Od izvora do mora - Varaždinske Toplice

Coca-Cola/

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine se kao partner pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Cilj projekta je promicanje zaštite vodenoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje ambalažnog otpada, a od prošle godine i pružanje potpore urbanom pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:32