'VARAŽDINCI ZA ČEHOKA'

Varaždinski gradonačelnik Čehok uređuje Facebook stranicu koja njegove kritičare naziva 'luzerima' i vrijeđa na osobnoj razini: 'Neobrazovani jadniče'

Facebook profil osnovan 2017. u svrhu izborne kampanje  danas Čehokove oponente prilično vrijeđa na osobnoj razini
 CROPIX

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok s kritičarima svoje vlasti komunicira na prilično jedinstveni način u Hrvatskoj. Prema svemu sudeći, jedan je od administratora Facebook stranice “Varaždinci za Čehoka”, koja se uglavnom bavi obračunima s njegovim oponentima.

Iako je on to dosad rezolutno demantirao, Jutarnji list je u posjedu snimke zaslona ekrana koja prokazuje gradonačelnika Čehoka kao urednika profila.

Zagovaranje ideja

Inicijalno osnovan u svrhu predizborne kampanje za lokalne izbore 2017. godine, profil se nakon dolaska Čehoka na vlast premetnuo u platformu za zagovaranje gradonačelnikovih ideja i obračun s onima koji te ideje preispituju. Puno je tu vrijeđanja na osobnoj razini, etiketiranja kritičara “luzerima” i narkomanima.

Stranica “Varaždinci za Čehoka” osobito se aktivirala u napadima na sveučilišnog profesora Matiju Mikca, koji su rezultirali sudskom tužbom protiv znanstvenika, a o čemu je pisao i Jutarnji list.

Kad je Matija Mikac matematičkim izračunima pokazao da su računi gradske komunalne tvrtke Čistoća preveliki, grupa je na svaki način pokušala diskreditirati znanstvenika. Svoje izračune objavljivao je u Facebook grupi “Varaždinsko smeće”.

Čistoća ga je tužila te “zbog narušenog ugleda i časti” traži odštetu od 30.000 kuna. Mikac je nepravomoćno oslobođen, no uložena je žalba.

Diskreditacija

Istodobno je stranica “Varaždinci za Čehoka” na svom profilu Mikca podvrgnula linču. “Matija Mikac, samo kopaj. Kopanje ti bolje ide od razmišljanja”, “Matija Mikac, kad je čovjek pun sadržaja, kao ti sam sebe, to se zove intelektualna opstipacija”..., između ostaloga objavljuju.

Iako je za uvrede i pokušaje diskreditacije s profila “Varaždinci za Čehoka” Mikac prozivao gradonačelnika, Ivan Čehok negirao je svaku vezu s tom Facebook grupom.

Mikac je na jednom sastanku u Gradskoj vijećnici zatražio od svih prisutnih da potpišu izjavu kojom potvrđuju da nemaju nikakve veze s lažnim Facebook profilima koji se koriste za napade. Potpisali su svi, osim gradonačelnika Čehoka.

Snimka zaslona

Uz njega se, naime, osim grupe “Varaždinci za Čehoka”, veže i nekoliko lažnih FB profila. Iako su, tvrde iz Facebook grupe “Varaždinsko smeće”, sigurni da su Matija Matijević i Goran Milković - Ivan Čehok, takve tvrdnje, naime, ne mogu i dokazati.

Međutim, snimkom zaslona - koju je pribavila udruga “Varaždin bez smeća” - dokazano je da gradonačelnik Čehok uređuje profil grupe “Varaždinci za Čehoka”.

Ivan Čehok je gradonačelnik Varaždina bio deset godina, od 2001. do 2011. kad je optužen za malverzacije na račun Grada. Tereti ga se da je oštetio Grad Varaždin za višemilijunske iznose. Nakon četiri mjeseca u Remetincu dao je ostavku na mjesto gradonačelnika. Poslije izlaska iz pritvora, 2017. godine vraća se u politiku i u drugoj godini mandata nepravomoćno ga osuđuju na bezuvjetnu kaznu zatvora. Žalio se i postupak je u tijeku.

Iako je gradonačelnik na društvenim mrežama često negirao svoju povezanost s profilom “Varaždinci za Čehoka”, suočen sa snimkom zaslona, koju mu je poslao Jutarnji, odgovara: “Možete mi samo još reći gdje sam ja tvrdio da nikada nisam imao veze s tom stranicom?”

Poslali smo mu link na objavu iz veljače 2018. godine kad je grupa napala glumca varaždinskog HNK Marinka Prgu. Na pitanje SDP-ova vijećnika u varaždinskoj Gradskoj vijećnici hoće li se napokon ograditi od grupe, gradonačelnik je odgovorio: “Za ovu stranicu ne odgovaram. Ja znam da vaši u stranci imaju partijski zadatak pisati po Facebooku, no ja se time ne bavim”.

Kad je direktor preloškog Pre-Koma Siniša Radiković, suočen s gomilom laži kojima je grupa obasula njegovo poduzeće - najučinkovitije po odvajanju otpada u Hrvatskoj - javno zatražio ime administratora kako bi ga, ako se ne ispriča, tužio za klevetu, grupa je objavila ispriku, ali ne i navela ime administratora.

Grupa građana

U vrijeme predizborne kampanje 2017. godine Ivan Čehok je za lokalni portal ustvrdio “ja, iskreno, ne znam tko je iza ove stranice”.

Međutim, danas, nakon konkretnog pitanja Jutarnjeg je li on urednik FB profila “Varaždinci za Čehoka” i autor objava, odnosno komentara na tom profilu, Ivan Čehok odgovara: “Stranicu ‘Varaždinci za Čehoka’ pokrenula je grupa građana davno prije lokalnih izbora 2017. godine. Meni su omogućili uređivanje u predizbornoj kampanji kada je trebalo predstaviti program za izbore, što je sasvim razumljivo i što se vidi po objavama u proljeće 2017. godine. Ja poslije toga više nisam uređivao stranice niti na njima objavljivao, osim pod svojim imenom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:56