PLJAČKU PRIČUVE OTKRILI STANARE

Varaždinski kralj stanova: 10 godina im praznio račune

Varazdin, 170212.U Trenkovoj ulici u obiteljskoj kuci uhicen je Eduard Brumen, direktor tvrtke Stanoing iz Varazdina, koja se bavila stanogradnjom i odrzavanjem stanova.Na fotografiji:Eduard Brumen u pratnji policije.Foto: Andrej Svoger / CROPIX
 Andrej Svoger / CROPIX




Uhićenog direktora varaždinske tvrtke Stanoing, Eduarda Brumena, njegovog sina Hrvoja i direktoricu njegove tvrtke Stanoing sumnjiči se da su u proteklih 10 godina sebi, Stanoingu i drugim tvrtkama u svom vlasništvu pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 17,5 milijuna kuna . Tvrtka Stanoing upravlja s više od 400 zgrada u Varaždinskoj županiji, među kojima su i one POS-ove.

Izvještaj iz banke

Protiv Brumena i Stanoinga je, neslužbeno smo doznali, u posljednjih nekoliko godina podneseno nekoliko anonimnih kaznenih prijava, a broj tih prijava povećao se u zadnjoj polovici prošle godine što je vjerovatno bio i „okidač“ istražiteljima da krenu u istragu u tvrtki Stanoing. Kaznenu prijavu podnijeli su i stanari nekoliko zgrada u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu kojima je do nedavno upravljao Stanoing.

- Naša istraga vezana uz pričuvu počela je prije otprilike dvije godine kada smo primjetili da se ne rješavaju sitni nedostaci na našim zgradama. Ubrzo smo shvatili da na računima za pričuvu gotovo da i nema novca i tako je naša istraga zapravo krenula - ispričali su nam predstavnici vlasnika stanova u nekoliko zgrada u POS naselju.

Njihove sumnje da nešto sa pričuvama ne valja potaknuo je i sam Stanoing koji im je, kad su zatražili izvješće o stanju računa pričuve, umjesto bankovnog izvješća dostavio svoje interno izvješće po kojem je sve bilo u redu .

- Uspjeli smo doći do izvještaja iz banke koji nas je šokirao. Utvrdili smo da na računima imamo tek nekoliko tisuća kuna i nemamo dovoljno ni za pokrivanje osnovnih troškova održavanja - rekli su predstavnici stanara.

U Stanoingu su im priznali da su dio novca od pričuve pozajmljivali te ih obavijestili da će im taj novac vratiti sa kamatama. Objašnjenje Stanoinga bilo je da su novac od pričuva u zgradama koje su bile nove koristili za zahvate na nekim zgradama na kojima su zahvati premašivali iznos pričuve.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:04