OŠTRO KRENULI

Varaždinski SDP pokrenuo kampanju protiv Čehoka: ‘Sve džokere je odavno potrošio...‘

‘Umjesto da bude primjer i uzor na čelu ovog Grada, on sa svoje pozicije sustavno vrijeđa i omalovažava svakog stanovnika Varaždina‘
Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski SDP je pokrenuo kampanju protiv gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, koji je opterećen s nekoliko sudskih procesa zbog optužbi da je oštetio Grad za višemilijunske iznose.

Kampanju protiv Čehoka su pokrenuli na web stranici odgovorzavarazdin.hr na kojoj ističu da grad Varaždin guše brojni problemi i nepravilnosti kao rezultat, kako smatraju, dugogodišnjeg lošeg upravljanja od strane aktualnog gradonačelnika.

- Svakim danom sve je više pitanja, na koje od gradonačelnika Čehoka ne dobivamo odgovore. Umjesto da bude primjer i uzor na čelu ovog Grada, on sa svoje pozicije sustavno vrijeđa i omalovažava svakog stanovnika Varaždina koji mu se usudi bilo što reći. Protiv toga se borimo. Otvoreno, s jasnim i konkretnim porukama. SDP Grada Varaždina na plakatima je objavio pitanja koja muče svakog stanovnika Varaždina. Netko mora odgovoriti na njih. Ako to trenutni gradonačelnik ne želi, odgovorit ćemo mi. Varaždin zaslužuje pravi odgovor. Uskoro će ga i dobiti, poručuju na toj stranici.

"Potrošio džokere"

SDP-ovci ističu i da Čehok igra na sve ili ništa te se već godinama igra s građanima.

- Na svakom se pragu nekako provukao. Ali sada su pitanja postala vrlo ozbiljna i teška. Sve džokere odavno je već potrošio. Uključi se i ti. Tri pitanja su već vani na plakatima. Ovaj put upravo ti imaš priliku postaviti najteže pitanje za Čehoka. Koji odgovor će dati? Hoće li odustati? Hoće li pasti? Ovo nije šala. Pošalji nam pitanje koje ćemo postaviti Čehoku, a od svih pristiglih najbolje ćemo staviti na plakate u gradu. Tražimo odgovore za Varaždin! Šutnja više nije opcija, poručuje varaždinski SDP.

Nakon kontakt obrasca putem kojeg je moguće poslati pitanje za Čehoka, na stranici se kroz 'ankete' ukazuje na Čehokove pravne probleme. Tako se u 'anketi' pita sudi li mu se zbog bala, aerodroma, malverzacije sa zemljištima ili svega navedenog. Pita se i je li mu mjesto u Varaždinu, Remetincu, Lepoglavi ili u Požegi, a zadnja 'anketa' pita je li Čehok grad oštetio za 20, 30, 40 ili 50 milijuna kuna.

Nepravomoćna presuda

Podsjetimo, Čehok je 2018. nepravomoćno osuđen na dvije godine zbog pogodovanja tvrtkama Davora Patafte koji je zbog poticanja na zlouporabu položaja osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora. Osim njih na djelomično uvjetnu kaznu od godine i pol osuđena je i članica uprave Pataftinih tvrtki Narcisa Huljev.

Čehok i ostali proglašeni su krivima za nezakonitu zamjenu zemljišta s Pataftinim tvrtkama te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom. Istovremeno Čehok je oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada.

Prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice navodne nezakonitosti kojima je Varaždin oštećen za 14 milijuna kuna događale su od kraja 2007. do sredine 2011.

Osim Čehoka, Patafte i Narcise Huljev, Uskok je teretio i Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu koji su oslobođeni te tri Pataftine tvrtke.

Čeka se Vrhovni sud

Dvije godine i osam mjeseci nakon što je Čehoku izrečena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, ovim će se slučajem pozabaviti i Vrhovni sud. Sjednice vijeća ovoga suda sazvane su za 29. i 30. ožujka. Kako navodi varaždinski.hr, moguće da Vrhovni sud ne donese konačni pravorijek, već da suđenje u cijelosti ili u nekom dijelu vrati na početak.

Optužnica se, naime, sastojala od nekoliko točaka. Prva točaka bila je vezana uz ugovor o zbrinjavanju baliranog otpada, druga se bavila zamjenom zemljišta Jalkovec-Brezje, treća je povezana s kupnjom zemljišta za POS, a četvrta s ulaganjem u aerodrom.

Sve je počelo još prije 10 godina kada je nakon podizanja optužnice Čehok završio u pritvoru i dao ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina. No, ponovno se kandidirao 2017. godine i osvojio novi mandat. Na istim je izborima i Davor Patafta osvojio mjesto u varaždinskom Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:55