VIŠEMILIJUNSKA ŠTETA

Varaždinski župan proglasio elementarnu nepogodu zbog tuče u dva grada i osam općina

Župan je rekao da je stradalo gotovo 50 posto proizvodnje cvijeća na području Republike Hrvatske

Ilustracija

 Rajka Pongračić/Cropix

Varaždinski župan Anđelko Stričak u utorak je donio odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za gradove Lepoglavu i Varaždin te osam općina, a preliminarne procjene štete govore o višemilijunskim iznosima.

Prirodna nepogoda tuča pogodila je područje dva grada i osam općina 25. svibnja i uzrokovala velike materijalne štete u poljoprivredi, na građevinama i infrastrukturi. Uz gradove Lepoglavu i Varaždin, elementarna nepogoda proglašena je i za općine Bednju, Donju Voću, Vinicu, Petrijanec, Maruševec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, priopćeno je iz Varaždinske županije.

Župan Stričak u odluci je naglasio da prve, preliminarne procjene štete govore o višemilijunskim iznosima.

„Štete su evidentirane na poljoprivrednim kulturama – ratarskim i povrtlarskim kulturama te trajnim nasadima s procjenom štete od 40 do 100 posto, zatim u cvjećarstvu, dok su najveće štete do 100 posto na staklenicima i plastenicima“, istaknuo je Stričak.

Župan je dodao da je stradalo gotovo 50 posto proizvodnje cvijeća na području Republike Hrvatske te da su, uz sve to, štete evidentirane i na stambenim te gospodarskim objektima.

Iz Varaždinske županije napominju da, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom ili gradskom povjerenstvu, koja u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:30