VELIKA ČAST

‘Varaždinsko bučine ulje‘ dobilo EU znak zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla

‘To je priznanje našim poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ovima koji prave kvalitetne proizvode i čuvaju varaždinsku tradiciju‘

Varaždinsko bučino ulje

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

„Varaždinsko bučine ulje“ dobilo je 3. srpnja 2023. godine EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.

Dobra je to vijest za sjeverozapad Hrvatske, ali i za cijelu Hrvatsku jer domaća se gastronomija svakom takvom oznakom uspinje na viši nivo, a Hrvatska postaje prepoznatljiva po okusima i tradiciji.

Na europskoj se listi autohtonih proizvoda sa sjevera već nalaze Varaždinski klipič, Zagorski puran, Zagorski mlinci, Zagorski štrukli i Zagorski bagremom med.

I ne, nismo pogriješili kad „Varaždinsko bučino ulje“ pišemo pod navodnim znakova i sve ove finoće velikim slovom jer to je puni naziv pod kojim su oni upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Nije svako bučino ulje iz Varaždinske županije zaštićeno nego isključivo ulja koja su rigoroznim provjerava kakvoće zaslužila ovu oznaku, a koja je otisnut na ambalaži.

- To je prvenstveno priznanje našim poljoprivrednim proizvođačima, OPG-ovima, koji, osim što teže kvaliteti svog proizvoda, ujedno čuvaju varaždinsku tradiciju i kulturu. Zaštita Varaždinskog bučinog ulja podići će našu razinu konkurentnosti na sve zahtjevnijem europskom i svjetskom tržištu. Ne samo Varaždinske županije nego i cijele Hrvatske – naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- „Varaždinsko bučino ulje“ je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. Tamnozelene je do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja – opisano je.

S ovim novim priznanjem, Hrvatska ima 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda s europskom oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:24