AFERA SMS

Varga i njegov pomagač Curić proglašeni krivima, osuđeni na 3 i pol i 2 godine zatvora

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i njegov navodni pomagač Blaž Curić proglašeni su krivima
Blaž Curić i Franjo Varga, u sredini Zdravko Mamić
 Vlado Kos/Denis Ruvić/Cropix

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i njegov navodni pomagač Blaž Curić proglašeni su krivima po prvostupanjskoj presudi za tzv. aferu SMS na Županijskom sudu u Osijeku. Varga je nepravomoćno osuđen na 3 i pol godine, a Curić na 2 godine zatvora. Na izricanju presude nisu se pojavili ni Varga ni Curić.

Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je da je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, a iako su u cijelosti poricali nedjela sud im nije povjerovao, jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici "Agrokora", a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika "Agrokora", što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podatci koristit. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodstojnost vladavine prava.

Varga i Curić nisu se pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi odvjetnici Mario Poljak i Krešimir Vilajtović, a došao je samo drugi Curićev branitelj Berislav Krnic. U izrečene kazne uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a sud ih je obvezao na plaćanje troškova postupka.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:47