PILULE ZA DAN POSLIJE

VARGA O SPORNOM NAPUTKU 'Pacijentice apotekarima detalje o spolnom životu moraju reći radi vlastite sigurnosti'

 Neja Markičević/CROPIX

Hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga prokomentirao je reakciju javnosti na smjernice Hrvatske ljekarničke komore za izdavanje 'pilule za dan poslije'. Naime, javnost je ostala zgrožena smjernicama i naputkom Ministarstva jer žene pri kupnji pilule moraju ljekarniku otkriti detalje svog seksualnog života, piše N1 .

'Pilula za dan poslije' EllaOne se može dobiti bez recepta isključivo uz ispunjeni formular koji se mora potpisati i predati u ljekarni. Od brojnih pitanja jedno je: 'Nakon zadnje mjesečnice, je li pacijentica imala nezaštićeni spolni odnos prije ove situacije?' Upravo su pitanja tog 'kalibra' izazvale pobunu u javnosti.

Priča ne prestaje tu, već ljekarnik ima pravo i pozvati se na priziv savjesti te mora donijeti samostalnu odluku o tome hoće li lijek izdati.

O kritikama na diskriminirajuću proceduru izdavanja pilule na svom se Facebook profilu osvrnuo ministar zdravlja Siniša Varga.

- Kada je riječ o lakšoj dostupnosti 'pilule za dan poslije' sigurnost i zdravlje pacijentica su nam na prvom mjestu. Riječ je, naime, o hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici po zdravlje pacijentica. Baš iz tog razloga uputili smo ljekarnike i druge zdravstvene radnike u procedure koje će, olakšavajući dostupnost ovog lijeka, ujedno zaštititi privatnost i zdravlje naših pacijentica.

Svaki lijek, pa tako i ovaj, treba izdavati kada je on nužan i siguran za uporabu, kako bi se spriječile neželjene nuspojave i zlouporabe - to su najviši standardi zaštite kojih se namjeravamo i dalje držati, u skladu s praksama zemalja Europske unije - napisao je ministar na Facebooku, a citirao ga je N1 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:39