STAO PRED TV KAMERE

Varga otkrio koliko mu je novca dao Mamić i s kim je sve bio u komunikaciji: ‘Trebao sam izbrisati te poruke‘

Franjo Varga je pred kamerama Nove TV odgovarao na pitanja vezana za aferu koja je tresla javnost prije tri godine
Franjo Varga
 Vlado Kos/Cropix

Nekadašnji MUP-ov informatičar, a danas nepravomoćno osuđen za aferu SMS, Franjo Varga, stao je pred kamere Provjerenog (Nova TV) i po prvi puta progovorio o svojoj upletenosti u aferu u kojoj su počela isplivavati imena Zdravka Mamića, Ivice Todorića, Milijana Brkića i brojnih drugih.

Za početak, smatra kako je on ispao najveće žrtveno janje u cijeloj priči.

- Zašto bih ja bio Pedro koji visi kad nemam veze s time. Zbog političkih obračuna. Zato što se netko želi riješiti nekoga. I politički ubiti. I da ja zato robijam? Mene se uvijek htjelo prikazati kao nekog groznog kriminalca koji pravi lažne SMS poruke što nije točno, kaže Varga.

Što se tiče svih tih optužbi za sudioništvo u prevarama, Varga, koji je bio okružen kamerama i prije nego je ekipa Nove TV počela snimati, rekao je da je USKOK naveo štošta, čak i ono što nije istinito.

- Riješi se Ramljaka i pošaljimo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere jer u situaciji smo u kojoj je K pustio sve u Večernji, a naši poslovi nisu završeni. Ako trag dovede do nas, trag novca, mi padamo. Ne samo ja, već i ti“, pisalo je u SMS porukama iz slučaja s Todorićem.

- To sam ja skinuo s jednog računala koje mi je doneseno da se prebaci na drugo. U tim porukama se nalazio i Brkić. Netko mu je pokušao smjestit, da on želi svoj dio u Agrokoru. Ja sam ga upozorio na to. Ja s Todorićem niti imam ikakve kontakte niti znam ikoga tko zna Todorića. Podnio sam kaznenu prijavu sa sumnjom na počinjenje kaznenog djela ili lažnih poruka ili pokušaja otimačine, tvrdi Varga.

Pomagao mu kum Milijana 'Vase' Brkića

U izradi SMS-ova navodno mu je pomagao, kako presuda kaže, Blaž Curić. Radi se o nekadašnjem vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kumu Milijana Brkića. Varga tvrdi da je bio u komunikaciji ne samo s premijerom, već i brojnim drugima u vrhu HDZ-a.

- Sad što sam ja točno radio, mnogi su me iskorištavali za neke svoje igre i igrice, to sam ja nažalost kasno shvatio. Ne bih o imenima. Prepoznaju se oni sada. Za istrage me jesu koristili. Ja sam dosta istraga odradio. Sve sam prijavio Državnom odvjetništvu. Pod pseudonimom, radi obitelji, ispričao je Varga.

Blaž Curić mu je, tik pred uhićenje, rekao da obriše sve poruke i dokaze.

- Trebao sam izbrisati poruke i pozive koje sam razmjenjivao s premijerom, s Orepićem, s Brkićem. Nema veze s Mamićem. Gospodin Curić uopće nije znao da se ja čujem s gospodinom Mamićem. Poruke sam brisao da se mene ne bi dovodilo u vezu s njima, govori.

Odrađivao je i neke poslove praćenja za Curićeva kuma iz dana u MUP-u, Milijana Brkića.

- Jedan od mojih prijatelja mi je rekao krenut će istraga na tebe. Dobili su moje ime i prezime i trebali su mi nešto prišiti zato što su očekivali da ću ja uvaliti Milijana Brkića. Oni su očekivali da ću ja biti najslabija karika koja će pričati protiv njega, govori Varga.

Brkića je predstavio kao političku žrtvu premijera Plenkovića, dok je istaknuo kako ga je s Mamićem povezao Tomislav Karamarko, a nadalje je dodao kako je za Mamića saznao tko je krivac za Poljudsku svastiku.

Poljudski posao s Mamićem

- To sam s Vladom Galićem radio. Došao sam do toga da je plaćeno pedeset tisuća kuna da ugasi kamere tu večer i da omogući da se iscrta svastika. Platio mu je konkretno Ostojić i Kotromanović su se s njime našli. Nisam došao do konkretnih imena. Jedan ili dva imena sam imao. To sam dao gospodinu Mamiću. On je sve to predao policiji. Ali ništa, govori.

Dnevnik je pokušao dobiti Ostojića i Kotromanovića.

- Ne želim komentirati kriminalce, bjegunce od hrvatskog pravosuđa i osuđene za konstrukcije, rekao je Ostojić, dok je Kotromanović dodao kako se budalu ne isplati komentirati.

Za posao oko Poljuda, Mamić ga je lijepo nagradio.

- Dao mi je oko šesto, sedamsto tisuća kuna. Ali o porukama nismo razgovarali. Gospodin Mamić mi nikada nije platio niti za te poruke niti da ja počinim bilo kakvo kazneno djelo, tvrdi Varga.

Franjo Varga pred kamere nije stao sve dok Zdravko Mamić nije pokrenuo priču o mitu osječkim sucima.

- Jer je sada aktualno sve to vezano uz suce i uz određene istrage koje sada idu u USKOK-u. Konkretno, pričam sada o sucima koji su imali direkt sa mnom i sa gospodinom Mamićem. Znači isti su suci bili u igri. Oni su zaprimili novce od gospodina Mamića da ga oslobode, no oni su ga osudili. Znači, netko puno jači i utjecajniji koji ih je mogao puno više ucjenjivati je tu stupio na scenu, ucijenio ih da osude gospodina Mamića - uvjeren je Varga.

Njegov odvjetnik pokušava srušiti informatičko vještačenje koje je bilo ključni dokaz da su SMS-ovi lažirani.

- U spisu nismo utvrdili da su postojale takozvane zrcalne kopije i zapravo da je pitanje jesu li ti metapodaci koji su se nalazili na uređaju pravilno zaštićeni kada su od Franje Varge i Blaža Curića oduzeti, kaže njegov odvjetnik Mario Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:58