IZMJENE ZAKONA

VARGA: 'Ovisnici će se i dalje liječiti u zavodima za javno zdravstvo. Domovi zdravlja ih preuzimaju za 3 do 6 godina'

 Dragan Matic / CROPIX

Minisitar Varga kaže da je prijedlog u izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti da liječenje preuzmu domovi zdravlja ali rok za ralizciju su tri do pet godina

Promjena dvaju zdravstvenih zakona ne prestaju dizati prašinu u stručnoj javnosti ali i među pacijentima. Među onima koji smatraju da će im se predloženim promjenama Zakona o zdravstvenoj zaštitit smanjiti njihovo pravo na učinkovito liječenje su i ovisnici o opojnim drogama.

Naime, predloženo je da se njihovo ambulantno liječenje preseli iz zavoda za javno zdravstvo u domove zdravlja te da se s njima ne sele cijeli timovi koji sudjeluju u liječenju već samo psihijatar i medicinska sestra ali ne i psiholog i socijalni radnik. Novim prijedlogom multidisciplinarni pristup liječenju koji daje solidne rezultate u potpunosti bi se izgubio, smatraju u Hrvatskom društvu za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora.

Udruge i stručnjaci samtraju da bi se na taj način značajno smanjila kvaliteta liječenja gotovo 8000 ovisnika od kojih je 2000 maloljetnika. Zbog toga je zatražen razgovor i pojašnjenje od ministra zdravlja Siniše Varge koji je jučer na Nacionalnom skupu o hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o opojnim drogama kazao kako se ipak neće sve ‘lomiti preko koljena’ već će se ostaviti prelazno razdoblje i do pet godina za novu organizaciju skrbi o ovisnicima.

Također je istaknuo kako je cilj izmjena poboljšati skrb o ovisnicima na način da bi se zavodi za javno zdravstvo bavili prevencijom a domovi zdravlja liječenjem. Dopredsjednik društva prof.dr. Zoran Zoričić naglasio je kako se kvaliteta liječenja ovisnika može osigurati samo uz dovoljno educiranih stručnjaka što uključuje psihijatre, psihologe, medicinske sestre i socijalne radnike.

Psihijatar prof.dr. Vlado Jukić naglasio je kako bi barem u većim sredinama i tamo gdje ima veći broj ovisnika trebalo konačno ustrojiti centre za mentalno zdravlje gdje bi se o ovisnicima brinuli oni koji su za to educirani a to su psihijatri. Prevencija ovisnosti trebala bi ostati u zavodima za javno zdravstvo, smatra Jukić.

Stručnjaci su zaključili da je za sad sustav brige o ovisnicima u Hrvatskoj stabilan a da bi se u slučaju preseljenja liječenja iz zavoda u domove zdravlja trebali seliti kompletni multidisciplinarni timovi. Obećanje ministra Varge da se to neće dogoditi ‘preko noći’ donekle je umirilo sve one koji sudjeluju u brizi o liječenju ovisnika.

Broj ovisnika na 100.000 stanovnika

Zadarska 486,3

Istarska 474,9

Šibensko kninska 394

Primorsko goranks 319,4

Grad Zagreb 309,6

Splitsko dalmatinska 295,8

Ukupno 7812

Prosječna dob ovisnika koji dolaze na liječenje je 34,2 godine

Prosječna dob prvog uzimanja bilo koje droge je 16,1 godina

Razlog prvog uzimanja droge

-Znatiželja 20 posto

-Utjecaj vršnjaka 28 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:39