DONEDAVNO TVRDIO SUPROTNO

VARGA PROMIJENIO PRIČU Legalizacija indijske konoplje za liječenje ipak stručno pitanje

Prije samo dva tjedna Vargino Ministarstvo tvrdilo je upravo suprotno
Osijek, 051114.Sinisa Varga ministar zdravlja posjetio je KBC Osijek gdje se susreo sa upravom bolnice nakon cega je obisao novu salu za koronarografiju vrijednu 10. milijuna kuna.Na fotografiji: Sinisa Varga ministar zdravlja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

Nakon što je Ministarstvo zdravlja odobrilo proizvodnju industrijske konoplje, ponovno je aktualizirano i pitanje legalizacije indijske konoplje u medicinske svrhe.

No, u Ministarstvu zdravlja se, po svemu sudeći, ne mogu dogovoriti niti oko toga tko bi trebao imati ključnu riječ u legalizaciji marihuane za medicinske svrhe, a kamoli da bi znali reći hoće li i kada to pitanje doći na red za raspravu.

Tko treba odlučiti?

Ministar Siniša Varga izjavio je, naime, u ponedjeljak kako je pitanje legalizacije indijske konoplje, koja za razliku od industrijske sadrži velike količine psihoaktivnog THC-a, stručno, a ne političko.

- O tome hoće li u Hrvatskoj biti legalizirana indijska konoplja u medicinske svrhe odlučivat će medicinska struka i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode. To je stručno, a ne političko pitanje i poslušat ću preporuku struke prije nego što dođe do njezina plasiranja u ograničenom obliku u sustav zdravstva - rekao je ministar.

Takav njegov stav ne bi bio problematičan da prije samo dva tjedna Vargino Ministarstvo nije tvrdilo upravo suprotno. Slučaj Opatijca Huanita Luksetića koji boluje od multiple skleroze, a policija ga je uhapsila i prijeti mu zatvor jer se liječio uljem kanabisa za koje je u vlastitom vrtu uzgajao marihuanu, potaknuo nas je da od Ministarstva zdravlja zatražimo odgovor na pitanje namjerava li Hrvatska po uzoru na neke europske zemlje legalizirati upotrebu kanabisa za liječenje određenih dijagnoza.

- Na razini EU ne postoji niti jedan registrirani lijek na bazi kanabinoida. Legalizacija marihuane u medicinske svrhe vrhunsko je političko pitanje o kojem nije donesena nikakva odluka - odgovoreno nam je tada. Tako je u zraku ostalo visjeti tko bi trebao odlučivati o legalizaciji kanabisa - politika ili struka. Stavovi ministra Varge očito se razlikuju od tjedna do tjedna.

Osim toga, tvrdnje Ministarstva zdravlja da na razini EU ne postoji registrirani lijek na bazi kanabinoida su samo djelomično točne. Istina je da na razini EU ne postoji takav lijek, ali je nepobitna činjenica da se u 17 zemalja članica EU može legalno kupiti sprej Sativex. Radi se, naime, o lijeku napravljenom upravo od kanabionida, a namijenjen je liječenju MS-a.

Nisu svjesni problema

Početkom godine njegovu je primjenu legalizirala Francuska koja je postala 17. zemlja u kojem se može legalno kupiti Sativex. To su ranije učinile i, primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Španjolska...

- Ministarstvo uopće nije svjesno problema kakve imaju oboljeli od MS-a zato jer u Hrvatskoj Sativex nije legaliziran. Ako našim pacijentima liječnik da recept za Sativex, oni ga mogu kupiti u Sloveniji primjerice, ali dvomjesečna doza stoji 8500 kuna. Pa tko si to od oboljelih može priuštiti - kaže jedna pacijentica oboljela od MS-a koja tvrdi da u Britaniji, primjerice, mjesečna doza Sativexa stoji 100 funti, odnosno oko 1000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:08