KOLIKO JOŠ DO ČLANSTVA

Varšavski pakt: Ugovor o pristupanju EU potpisat ćemo u Poljskoj u studenome?

Poruka Bruxellesa: U HDZ-u žele potpisati ugovor u listopadu kako bi ga ovjerila Jadranka Kosor, ali interni kalendar Hrvatske na nas nema osobit utjecaj
 Kovačev/CROPIX

BRUXELLES - Nakon što je Europska komisija predložila zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom, sada se naporno radi u Vijeću EU kako bi se taj proces formalno zaključio što prije, po mogućnosti 21. lipnja ili najkasnije 30. lipnja.

Želje i mogućnosti

Ono što sada ostaje za utvrditi je rok za potpisivanje Ugovora o pristupanju. Hrvatska je izrazila želju da to bude listopad, kako bi sadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala taj ugovor, što bi mogla koristiti u predizbornoj kampanji.

- Iz HDZ-a nam govore da im je svejedno tko će potpisati Ugovor o pristupanju, ali mi u to baš i ne vjerujemo - rekao nam je jedan visoki EU diplomat, koji smatra kako u Hrvatskoj čekaju datum potpisivanja pristupnog ugovora da bi u skladu s tim odredili datume izbora i referenduma.

Tri moguća roka

U EU kažu da u njihovoj odluci o datumu potpisivanja pristupnog ugovora neće imati utjecaj unutarnji kalendar u Hrvatskoj već samo potrebno vrijeme za dovršenje procedure koja uključuje dovršetak pisanja ugovora i prijevod na sve službene jezike.

Stoga se sada unutar EU spominju čak tri moguća roka, jer nadležnim službama treba između tri i pet mjeseci kako bi pripremile svu dokumentaciju. Najraniji rok koji se spominje je summit EU u listopadu.

Najkasniji rok je summit u prosincu, a nije ni isključena mogućnost da Poljska sazove summit u studenome, možda u Varšavi, gdje bi se potpisao hrvatski pristupni ugovor koji bi možda dobio čudni naziv - “varšavski ugovor”. Ono što nitko ne dovodi u pitanje jest potpisivanje pristupnog ugovora prije kraja ove godine.

Vremena ima dovoljno

To bi u svakom slučaju dalo dovoljno vremena državama članicama i Hrvatskoj za proces ratifikacije, koji bi trajao oko 18 mjeseci, i Hrvatska bi 1. srpnja 2013. formalno postala članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:14