CRKVA

VATIKANSKI IZASLANIK KOD BOZANIĆA Poljski nadbiskup u Zagrebu odlučuje o sudbini prebendara

Msgr. Józef Michalik u Zagreb je stigao jučer po uputi kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe
Josip Bozanić
 Goran Mehkek / CROPIX

Kako će se zaključiti upravno-kazneni postupak glede članova Zbora prebendara i kako rasvijetliti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta Zbora prebendara dva su osnovna pitanja o kojima će sljedećih dana razgovarati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i msgr. Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla i donedavno predsjednika Poljske biskupske konferencije.

Kandidati

Msgr. Michalik u Zagreb je stigao u utorak, i to po uputi kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe, i već se susreo s kardinalom Bozanićem, kako je priopćeno iz Zagrebačke nadbiskupije.

Idućih dana msgr. Michalik “susrest će se s pomoćnim biskupima zagrebačkim i nekim drugim svećenicima”, a nagađa se kako bi uvaženi gost iz Poljske trebao pregledati sam Statut i obaviti razgovore s kandidatima za nove članove Zbora prebendara.

Afera

“U prvom redu, razmotreno je pitanje procesa zaključka upravnokaznenog postupka glede članova Zbora prebendara. Na završetku pohoda 5. travnja ove godine bit će završni susret kardinala Bozanića i msgr. Michalika, kojim će se zaključiti bratski posjet kojega je cilj rasvijetliti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije koji je započeo s rješavanjem pitanja vezanih uz Zbor prebendara”, stoji u priopćenju koje je u utorak poslala Zagrebačka nadbiskupija.

Podsjetimo, Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema novih članova Zbora prebendara nakon afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara. A tim novim Statutom, kako smo već pisali, prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:04