ODNOS CRKVE I SDP-A

VATIKANSKI UGOVORI 'Revizija ugovora ne bi riješila klerikalizaciju, a unijela bi nove podjele'

Kandidati za predsjednika podijeljeni oko inicijative Ranka Ostojića
 HANZA MEDIA

- Na konstituirajućoj sjednici Sabora prošlog mjeseca pozvao sam kardinala Bozanića na stranu i rekao mu da ću se, izaberu li me za predsjednika SDP-a, založiti za reviziju vatikanskih ugovora s Hrvatskom. Uslijedio je kratak muk nakon kojeg mi je odvratio da su njegova vrata uvijek otvorena za razgovor - rekao nam je SDP-ovac Ranko Ostojić.

Već u samom startu utrke za predsjednika SDP-a Ostojić je najavio da će, bude li izabran, zatražiti reviziju vatikanskih ugovora. Kardinalovu “politiku otvorenih vrata” ne želi, kazao nam je, tumačiti kao formalni poziv na razgovor. Prvo, tvrdi, treba pričekati ishod unutarstranačkih izbora.

Poruka uzinića

S obzirom na to da SDP u četiri godine Milanovićeve Vlade ni riječju nije problematizirao vatikanske ugovore, Ostojića smo pitali što ga je motiviralo da sada njihovu reviziju uvrsti među prioritete svoje kampanje. Hrvatska je, kaže, izložena snažnom valu klerikalizacije koji ozbiljno ugrožava njezin sekularni karakter definiran Ustavom.

“Među prioritetima moje politike su sekularna Hrvatska i građansko obrazovanje. Tjedan dana prije konstituiranja Sabora i papa Franjo je izjavio da država mora biti sekularna, a i biskup dubrovački Mate Uzinić nedavno je ustvrdio da ugovori sa Sv. Stolicom nisu sveta krava”, kaže Ostojić.

Iako se zalaže za reviziju sva četiri ugovora koja je Hrvatska 1997. i 1998. sklopila sa Svetom Stolicom, prioritet mu je revizija Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture. Krajnje je vrijeme, tvrdi, da se djecu prestane diskriminirati u školi i da se politika makne s oltara. Vjeronauk mora biti prvi ili zadnji sat u školi kako djeca koja ga ne pohađaju ne bi čamila po školskim hodnicima. Ostojić kaže kako nipošto ne želi da se njegova inicijativa shvati kao otvaranje rata s Crkvom.

“Legalist sam i zalažem se za reviziju vatikanskih ugovora na način koji je predviđen tim ugovorima.”

nisu sretni U ugovorima sa Svetom Stolicom stoji kako se u slučaju da jedna od ugovornih strana ocijeni da su se bitno promijenile prilike u kojima je ugovor sklopljen može inicirati rasprava o njegovim izmjenama.

Zanimalo nas je što o reviziji vatikanskih ugovora misle ostali kandidati koji žele biti predsjednici SDP-a. Jedino Karolina Leaković ima oštriji stav od Ostojića: “Ti se ugovori moraju mijenjati”, naglasila je.

Nakon razgovora s ostalim kandidatima, teško se oteti dojmu da nisu nimalo sretni zbog činjenice što je Ostojić u kampanju uveo temu vatikanskih ugovora.

Opravdavajući se zauzetošću, Davor Bernardić nam je poslao šturi pisani odgovor iz kojeg se može iščitati da problem ugovora s Vatikanom svodi tek na pitanje proračunskog troška. Žao mu je, stoji u odgovoru, što je SDP propustio priliku pokrenuti razgovore s Vatikanom o mogućnosti smanjenja proračunskih troškova po tim ugovorima i nada se da će njegova stranka o tome moći partnerski razgovarati u budućnosti. U nastavku je, međutim, dodao da je za svaki razgovor potrebno dvoje i naglasio kako ne želi da se na temi vatikanskih ugovora stvaraju političke podjele u društvu. Hrvatsku državnu politiku, tvrdi, svakako treba odvojiti od Crkve i Crkva se u politiku ne bi trebala uplitati jer je hrvatska sekularna država.

Loša praksa

Orsat Miljenić nam je rekao da se SDP mora snažno suprotstaviti valu klerikalizacije i ultrakonzervativnoj revoluciji koja je, po njegovu mišljenju, postala sastavni dio vladajuće politike. Međutim, za klerikalizaciju, tvrdi on, nisu krivi vatikanski ugovori nego loše prakse koje nemaju veze s ugovorima.

“Sat vjeronauka usred školske satnice, a ne na početku ili na kraju, moliteljske zajednice pred bolnicama koje su atak na privatnost i slobodu žene, pokušaji klerikalizacije Filozofskog fakulteta, priprema konzervativnih izmjena Obiteljskog zakona ili sve snažniji zahtjevi za zabranu abortusa nisu stvari koje su definirane vatikanskim ugovorima, nego su problem prakse i neće nestati izmjenama ugovora”, tvrdi Miljenić.

On smatra da proračunsko financiranje Katoličke crkve mora postati transparentno, što znači da do zadnje kune i lipe mora biti vidljivo koliko javnog novca odlazi Katoličkoj crkvi, kao i da se način na koji Crkva troši novac podvrgne nadzoru državne revizije.

Obrazovanje

Ni Toninu Piculi revizija vatikanskih ugovora također nije među prioritetima. Hrvatska, tvrdi, mora biti i sekularna i pravna država koja poštuje ustavnu odijeljenost od Crkve, ali i svoje međunarodne ugovorne obveze. Vatikanski ugovori su kompleksni sporazumi uz koje se vežu različita, često pristrana, crno-bijela tumačenja. Bez obzira na dileme oko njihova tumačenja, dominantno katoličku tradiciju nikako ne bi trebalo koristiti za uskraćivanje jednakopravnosti zajamčene svim građanima Ustavom RH. Veći problem od samog sadržaja vatikanskih ugovora, tvrdi Picula, njihova je primjena, a ona uglavnom ovisi o političkoj volji. Većina problema koji se najčešće spominju, tvrdi Picula, ne traže reviziju ugovora, već samo njihovu adekvatniju primjenu. Ipak, podsjeća da moguća revizija ugovora nije zabranjena, štoviše, spominje se u tekstu ugovora. Ona, međutim, nikako ne bi trebala biti temeljena na dnevnopolitičkim izjavama nego na racionalnoj prosudbi mogućnosti i društvenih okolnosti.

Gordana Sobol nam je priznala da revizija vatikanskih ugovora nije među njezinim programskim prioritetima. “Dvije stvari su u mome fokusu, a to su neokonzervativni val i klerikalizacija društva, pogotovo obrazovnog sustava, a ti problemi su širi i kompleksniji od vatikanskih ugovora. Nisam protiv otvaranja rasprave o vatikanskim ugovorima, ali kurikuralna reforma je prioritet”, ističe Sobol.

Vesna Škulić smatra da bi se SDP trebao fokusirati na važnije probleme od ugovora.

Uz Ostojića, jedino Karolina Leaković ima jasan, od Ostojića i oštriji stav prema ugovorima.

“Jesam za otvaranje razgovora o tome na koji način se vatikanski ugovori i njihov sadržaj trebaju mijenjati. Mislim da su današnje okolnosti bitno drukčije od onih kada su oni sklopljeni. Smatram da je Katolička crkva u Hrvatskoj izuzetno privilegirana vjerska zajednica koja je iz sfere brige o našim dušama prešla u sferu zavirivanja u naše lisnice, pod naše suknje i pod naše plahte. Ti se ugovori moraju revidirati i to je tema kojom se SDP mora baviti”, rekla je međunarodna tajnica stranke Karolina Leaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:53