POŽAR DESETLJEĆA

Vatra prijeti maslinama Andabaka i Zubovića

Vatrogasci procjenjuju da takvog požara nije bilo deset godina u Hrvatskoj
Milna, 150710.Pozar na zapadnom djelu otoka Braca koji se jucer iz uvale Blaca na juznom djelu otoka prosirio u pozar koji je zahvatio vise od 2500 hektara borova, niskog raslinja i maslina.Fotografija pozara snimljena u noci s 14. na 15. srpnja.Foto: Boran Krancevic / CROPIX
 Boran Krancevic / CROPI

BRAČ - Vatrenu stihiju na Braču gasi 400 vatrogasaca. Plamen je do kraja trećeg dana zahvatio više od 4000 hektara borove šume, ali sva su naselja zaštićena.

Za svoja zemljišta između ostalih strepe i saborski zastupnik Mario Zubović i najveći pojedinačni dioničar Hajduka Jako Andabak.

- Nije mi jasno zašto nisu poslali sva četiri kanadera odmah kad je počeo požar . Bilo je jasno da je raslinje suho i da je jako jugo. A oni su prvo poslali samo jedan kanader i četiri stare cisterne s Brača. Tek kasnije su poslali i nekoliko cisterni iz Splita i druge kanadere i air traktor. Pa, Hrvatska je prije nekoliko godina kupila 300 novih Mercedesovih cisterni, to je kupljeno u sklopu afere “Daimler Benz”, a u Splitu ih imaju barem 20, govori Zubović, inače Sanaderov dobar prijatelj i bivši predsjednik kluba Mercedes Benz Hrvatska.

Brač više neće biti isti

Zubović u Murvici kod Bola u uvali uz more ima veliku parcelu sa starom ruševinom i kontejnerom, u kojem, kako kaže, njegova obitelj posljednjih godina ljetuje. Požar još nije došao do njega.

- Svašta bi se moglo dogoditi ako izgori još pet kvadratnih kilometara borove šume od Nerežišća prema pustinji Blaca. Ako požar zahvati tu crnu borovu šumu, Brač više nikada neće biti isti- kaže Zubović.

Stihija prijeti vinogradu

- Kada je požar na Braču počeo, na požarište su poslali samo 70 vatrogasaca, a u isto vrijeme za Antonijom Bilić tragalo je 300 ljudi. Ja to ne razumijem - kazao je Zubović. Za sada je dobro prošao i vlasnik koncerna “Sunce” Jako Andabak.

On kod Gornjeg Humca posljednjih nekoliko godina ima ranč Goj i na tom području, na 45 hektara državnog zemljišta, uzgaja vinovu lozu, pošip i vugavu.

- Sve je u redu. Požar do nas nije došao. Gori sjevernije od nas i ako vjetar iznenada ne okren proći ćemo bez štete - rekao je.

Gori 4000 hektara, turisti stižu

Prema zadnjim informacijama na Braču gori oko 4000 hektara borove šume i niskog raslinja, a vatrogasci procjenjuju da je ovo jedan od njvećih požara zadnjih godina. Ipak, sva su naselja zaštićena. Ivan Bašić, savjetnik ministra turizma Damira Bajsa, za posjeta Braču izrazio je zadovoljstvo što zbog požara ni jedan turist nije napustio taj otok, nego oni i dalje dolaze na njega.

- Dolazeći ovdje primijetio sam pun trajekt turista koji putuju na taj otok.Situacija nije alarmantna - istaknuo je Bašić novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:08