BUKTINJA KOD LJUBUŠKOG

VATRENA DRAMA U SUSJEDSTVU Hrvatska Vlada na telefonskoj sjednici odobrila našim vojnicima prelazak granice kako bi u BiH pomagali u gašenju požara

 Luka Gerlanc / Ilustracija / CROPIX

Dva kanadera iz Hrvatske uključila su se u četvrtak u popodnevnim satima u gašenje požara u općini Ljubuški u Hercegovini koji je u više navrata prijetio ugroziti obiteljske kuće, izvijestili su za Hinu iz gradske vatrogasne postrojbe.

„Dva kanadera su već djelovala. Doletjeli su iz pravca Ploča. Izbacili su vodene 'bombe' i znatno pomogli u zaustavljanju širenja požarne linije koja je duga dva kilometra“, rekli su iz vatrogasne postrojbe.

Navode kako su kanaderi djelovali između mjesta Gornjih Radišića i Mostarskih Vrata gdje je unatoč velikom broju vatrogasaca i dragovoljaca teško zaustaviti vatrenu stihiju. Iz vatrogasne postrojbe vjeruju da bi požar bio stavljen pod nadzor ukoliko kanaderi ponovno izbace vodu na teško pristupačnom terenu.

Veliki požar, koji je u srijedu izbio na području Gornjih Radišića, u četvrtak se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata te je u nekoliko navrata prijetio obiteljskim kućama.

Budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i ministar financija Županije zapadnohercegovačke Toni Kraljević su uputili zahtjev hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara. Tijekom cijele protekle noći ljubuški vatrogasci borili su se s vatrom sprječavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima. Ljubuškim gasiteljima u pomoć su pristigli i kolege iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja.

Ministar Kraljević izjavio je za lokalni radio u Ljubuškom kako je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić pružio veliku potporu u odobravanju i slanju hrvatskih zrakoplova za gašenje požara.

Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o uporabi hrvatskih oružanih snaga u BiH

Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, donijela je u četvrtak na telefonskoj sjednici Odluku o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini (BiH).

Tom odlukom odobren je prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini u gašenju požara na području Ljubuškoga, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Za izvršenje zadaća odobreno je upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva protupožarna zrakoplova kanader CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 16:23