PRIPREMA SE SLAVLJE

Vatreni ipak stižu u otvorenom autobusu, HNS objavio detalje dočeka: Nastupit će osam izvođača

Put od Zračne luke ‘Franjo Tuđman‘ do Trga trebao bi trajati oko dva sata, a dolazak na doček najavila je cijela Vlada

Doček ‘Vatrenih‘ 2018. godine

 Darko Tomas/CROPIX

Baš kao i prije četiri godine, kad su se iz Rusije vratili sa srebrom, Hrvatska će i ove godine dočekati "Vatrene", neovisno o tome hoće li stići okićeni broncom ili s "prokletstvom" četvrtog mjesta. Svaki će grad/općina/selo, zaselak sigurno organizirati vlastito slavlje, a ono središnje bit će u nedjelju na glavnom zagrebačkom trgu.

Slijetanje aviona s hrvatskim nogometašima predviđeno je u 17.10 sati, nakon čega će, kaže za Jutarnji Stjepan Balog, voditelj projekta HRT-a "Qatara", nogometaši i stožer krenuti prema Trgu bana Jelačića.

Trasa nije definirana

- Budući da je zima, nogometaši neće kao po povratku iz Rusije cijeli put proći otvorenim autobusom, što je ujedno najveća promjena u odnosu na doček 2018. Iz Zračne luke ‘Franjo Tuđman‘ do vatrogasaca u Savskoj doći će zatvorenim autobusom, a zatim se premjestiti u otvoreni i nastaviti put na Trg. No u to još nismo sasvim sigurni, sve će ovisiti o vremenu kako ne bismo riskirali zdravlje igrača - najavljuje Balog.

Takav režim prijevoza znači da će im za put do središnjeg zagrebačkog trga trebati dva sata, za razliku od 2018. kad im je za istu relaciju trebalo čak sedam sati vožnje, uz velik broj navijača koji je stajao uz cestu cijelim putem.

Do četvrtka u 15 sati još nije bila definirana trasa, razmatraju se dvije, "stara" preko Frankopanske i Ilice ili iz Jurišićeve ulice. Redatelj dočeka nogometaša sa Svjetskog prvenstva u Kataru bit će Joško Lokas.

Inače, finalna utakmica Svjetskoga prvenstva između Francuske i Argentine počinje u 16 sati.

Prijenos na 1. programu

- Finale Svjetskog prvenstva prenosit ćemo na HTV-u 2, a prijenos dočeka počinje u 16.45 sati na 1. programu - kaže Stjepan Balog.

Iako je ovaj doček, za razliku od prošlog, zimski, vjeruje se da će na Trg doći deseci tisuća ljudi. Policija je, najavio je ministar Davor Božinović, spremna kako bi doček prošao sigurno.

- Na razini Vlade sve koordinira nadležno Ministarstvo turizma i sporta. Policija je počela pripreme i prije nego što se uopće počelo razgovarati o toj temi. Detalji će se usuglašavati svakodnevno na sastancima u kojima izravno sudjeluje glavni ravnatelj policije - istaknuo je ministar na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je "svaki javni skup zahtjevno organizirati, ali postoji iskustvo i neke naučene lekcije s prošlih dočeka.

- Dinamiku i brzinu kretanja dobrim su dijelom odrađivali u sinergiji nogometaši i navijači. S obzirom na kvalitetu koju pokazuje hrvatska nogometna reprezentacija u kontinuitetu, pripreme policije, prema svemu sudeći, postat će sastavni dio rada hrvatske policije - enzutijast je ministar. Dolazak na doček na Trgu najavila je cijela Vlada.

HNS objavio tko će pjevati na dočeku

Hrvatska reprezentacija će u subotu igrati protiv Maroka za 3. mjesto na FIFA Svjetskom prvenstvu, a već je ulaskom u završnicu natjecanja ostvaren veličanstven sportski uspjeh koji je izazvao euforiju u domovini. Neovisno o ishodu završne utakmice, navijači su iskazali jasnu želju još jednom pozdraviti svoje nogometne junake, objavio je danas HNS.

Vatreni će sletjeti u zagrebačku Zračnu luku "Franjo Tuđman" u nedjelju, 18. prosinca, u 17:10 sati te će potom krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića istom rutom kojom su putovali nakon osvojene srebrne medalje 2018. godine.

Završno odredište svečanog dočeka bit će glavni zagrebački trg na kojem će biti postavljena pozornica na kojoj će uz prigodan program biti dočekana jedna od najboljih nogometnih reprezentacija u svijetu. Redatelj programa bit će Joško Lokas, a navijače i reprezentativce raspjevat će Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend.

Službenu himnu Republike Hrvatske otpjevat će Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

HNS će u suradnji s MUP-om i Gradom Zagrebom naknadno objaviti sigurnosne detalje organizacije dočeka.

Hrvatski nogometni savez u ime nogometne reprezentacije zahvaljuje Vladi RH, Gradu Zagrebu, MUP-u, izvođačima te svima uključenima u organizaciju svečanog dočeka na iskazanoj dobroj volji, trudu i angažmanu kako bi događaj protekao onako kako igrači i navijači hrvatske reprezentacije zaslužuju, navodi se u priopćenju HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:34