DRAMA U ISTRI

Vatrogasci i policija improviziranom žičarom spašavali ženu koju je u kući zarobila nabujala Dragonja

Ekipe iz JVP Pule i JVP Rovinja krenule su čamcem sa slovenske strane, a ekipa iz JVP Umag krenula je pješke probijajući se kroz šumu
Poplava u Istri
 Vatrogasci Umag

Istarski vatrogasci danima se bore s brojnim problemima uzrokovanim vremenskom nepogodom. Velike oborine samo tijekom utorka i srijede uzrokovale su da pripadnici vatrogasne postrojbe u Umagu moraju na čak trideset intervencija, a na slovensko-hrvatskoj granici vodena je bujica uzrokovana izlijevanjem Dragonje u utorak navečer, oko 22 sata i 35 minuta, zarobila jednu žensku osobu u naselju Mlin.

- Odmah po zaprimanju dojave jedna ekipa iz vatrogasne postrojbe Umag uputila se na teren, ali pristup kući s hrvatske strane nije bio moguć, te je zatražena pomoć kolega iz Gasilske brigade Koper. Nakon izvida na slovenskoj strani ustanovilo se da nije moguće približiti se kući zbog količine vode i zbog velike količine materijala koje je vodena bujica nosila za sobom. Osoba koja je zatražila pomoć sklonila se na prvi kat obiteljske kuće te je bila u stalnoj komunikaciji sa hitnim službama kako na hrvatskoj strani, tako i na slovenskoj strani - objavili su umaški vatrogasci na svom službenom Facebook profilu.

Drama je potrajala sve do srijede, kada su u ispomoć došli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Pule i Rovinja s opremom za traganje i spašavanje na moru. Nakon što su se ekipe okupile u Umagu, krenule su na teren.

- Ekipe iz JVP Pule i JVP Rovinja krenule su čamcem sa slovenske strane, a ekipa iz JVP Umag krenula je pješke probijajući se kroz šumu do kuće. Srećom, vodostaj rijeke Dragonje malo je opao pa je ekipa uspjela doći do osobe, dok su ekipe iz Pule i Rovinja postavile žičaru preko rijeke i pripremile čamac za transport osobe - objavili su.

U međusobnoj konzultaciji voditelja timova, zbog velike brzine vode i stalnih naleta grana i ostali stvari nošenih bujicom, odlučili su osobu evakuirati težim, ali sigurnijim putem preko šume do naselja Merišče, te istu osobu transportirali do granice gdje ju je sačekala sestra.

- Velika zahvala na pomoći Gasilskoj brigadi Koper, JVP Pula i JVP Rovinj te velika pohvala djelatnicima MUP RH i slovenskoj policiji koja nam je pomogla u lociranju točnih putova da se što više približimo potrebitoj osobi - zaključuju umaški vatrogasci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:26